ΚΟΣΜΟΣ

Έγραψε ιστορία σήμερα η NASA, με το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο να πετά στον Άρη

Έγραψε ιστορία σήμερα η NASA, με το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο να πετά στον Άρη

Έγραψε ιστορία σήμερα η NASA, με το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο να πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία την πρώτη του πτήση στον πλανήτη Άρη.



Οι επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για την διεξαγωγή της δοκιμαστικής πτήσης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν έφθασαν οι πρώτες εικόνες από τον Άρη, επιβεβαιώνοντας ότι η πτήση ήταν επιτυχής.

Το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο της NASA επιχείρησε σήμερα την πρώτη πτήση στον πλανήτη Άρη, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την εξερεύνηση του διαστήματος. 

Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που κατάφερε να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.

Μετά την τεράστια αυτή επιτυχία θεωρείται πλέον βέβαιο ότι  οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη  θα περιλαμβάνουν προηγμένα ρομποτικά ιπτάμενα αντικείμενα, ανοίγοντας μια νέα και συναρπαστική εποχή για την ανθρωπότητα στην περιπέτεια της  εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος.

Το ρομποτικό ελικόπτερο όχι μόνο απέδειξε ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές της Γης, αλλά θα συμβάλει στον εντοπισμό περιοχών ενδιαφέροντος στον Άρη και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής διαδρομής για ρόβερ που θα ακολουθήσουν σε μελλοντικές αποστολές.

Η NASA παρομοίασε την δοκιμή αυτή με την πρώτη πτήση των αδελφών Ραιτ, οι οποίοι το 1903 πέτυχαν την πρώτη  ελεγχόμενη πτήση στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διήρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα.

«Τα υπέροχα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα», αναφέρει η NASA.

Υπενθυμίζεται ότι το Ingenuity έφθασε στον Άρη εντός της διαστημοσυσκευής της NASA Perseverance μετά από ταξίδι επτά σχεδόν μηνών. Στόχος είναι να αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Άρης δεν ήταν πάντα ένας έρημος, και άγονος πλανήτης. Σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις από προηγούμενες αποστολές, στον Άρη έρεαν κάποτε μεγάλα ποτάμια προτού ο πλανήτης μετατραπεί σε μια παγωμένη και σκονισμένη έρημο. Νωρίτερα στην ιστορία του, ο Άρης είχε θερμότερο περιβάλλον και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.

Η διαστημοσυσκευή προσεδαφίστηκε σε ένα αρχαίο δέλτα ποταμού κοντά σε έναν τεράστιο κρατήρα, ο οποίος πιστεύεται ότι στο παρελθόν ήταν γεμάτος νερό. Στη  λίμνη εκείνη λοιπόν, η οποία σήμερα έχει αποξηρανθεί, βρίσκεται σήμερα ο κρατήρας Jezero, πλάτους 28 μιλίων.

Ο ξηρός και σκονισμένος κρατήρας Jezero δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ότι είχε γεμίσει με υγρό νερό πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το ρόβερ προσεδαφίστηκε κοντά σε ένα αρχαίο δέλτα ποταμού που κάποτε έρεε  στη λεκάνη. 

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, αυτό θα ήταν ένα ιδανικό μέρος για ανάπτυξη μικροοργανισμών και είναι εδώ που η ΝASA ελπίζει να εντοπίσει σημάδια αρχαίας εξωγήινης ζωής.

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης της αστροβιολογίας είναι κατά πόσον υπάρχουν σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής στον Άρη. Η αποστολή αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top