ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΥΜΝ: Η κρίση να μην επιβραδύνει τους σχεδιασμούς στον τομέα της υγείας

ΠΑΣΥΜΝ: Η κρίση να μην επιβραδύνει τους σχεδιασμούς στον τομέα της υγείας

Δεν θα επιτρέψει, μέσα από τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις την απαξίωση και καθαίρεση του κύρους της Νοσηλευτικής, γιατί μια τέτοια εξέλιξη, σε τελική ανάλυση, αποβαίνει εις βάρος των πολιτών, δηλώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ).

Δηλώνει, παράλληλα, ότι θα εξακολουθεί να συμμετέχει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στο επάγγελμα και στην υγεία σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών, ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει ότι οι νοσηλευτές αποτελούν ζωτικό πόρο για τις υπηρεσίες και το επίπεδο υγείας του πληθυσμού.

«Γι΄ αυτό, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (International Council of Nurses) όρισε για τη φετινή 12η Μαΐου τον τίτλο «Νοσηλευτές: Δύναμη για Αλλαγή: Αποτελεσματική και Οικονομικά Αποδοτική Φροντίδα». Οι Νοσηλευτές αποτελούν τον πυρήνα για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ισορροπίας στο τρίπτυχο: ποιότητα / πρόσβαση / κόστος. Κρίνεται απαραίτητο, οι φορείς χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν σε ρόλους της νοσηλευτικής που να εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα και στην οικονομική αποδοτικότητα του συστήματος υγείας (ως βασική προτεραιότητα για επίτευξη καθολικής κάλυψης, ισότιμης και ποιοτικής φροντίδας) με στόχο τη βελτίωση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Κύπρος, παρ` όλες τις πολιτικές και κοινωνικό-οικονομικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα όσον αφορά την ανάπτυξη της Νοσηλευτικής και την παροχή φροντίδας, ιδιαίτερα μέσα από τις επιχειρούμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις (π.χ Αναδιοργάνωση των κρατικών Νοσηλευτηρίων και Γε.Σ.Υ).

«Ομολογουμένως, υπάρχουν αδυναμίες στο υφιστάμενο σύστημα που απορρέουν από την ελλιπή στελέχωση, την οργανωτική δομή του Υπουργείου Υγείας, την άνιση κατανομή των δαπανών, την ανισότητα στην πρόσβαση και κατανομή των υπηρεσιών καθώς και στη μη ισορροπημένη κατανομή των πόρων. Εξάλλου, η συμμετοχή μας στην παροχή υπηρεσιών υγείας εστιάζει στη διασφάλιση παροχής ποιοτικής φροντίδας, στην ίση πρόσβαση και κατανομή, στη συνέχεια της φροντίδας και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και την ασφάλεια των ασθενών με κυρίαρχο γνώμονα τη βέλτιστη διαχείριση των διατιθέμενων πόρων», προσθέτει.

Ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει, τέλος, ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τρέχουσα οικονομική κρίση να επιβραδύνει ή να ανατρέψει την πορεία υλοποίησης σχεδιασμών για ανάπτυξη του τομέα της υγείας και την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Γε.Σ.Υ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top