ΚΟΣΜΟΣ

ECDC: Το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό δείγμα υλικού για τεστ RT-PCR

ECDC: Το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό δείγμα υλικού για τεστ RT-PCR

"Tο σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό δείγμα υλικού για τεστ RT-PCR όταν δεν μπορούν να συλλεχθούν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα σε ασθενείς με συμπτώματα και για επαναλαμβανόμενη εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων", αλλά "τα τρέχοντα περιορισμένα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση του σάλιου ως εναλλακτικού δείγματος υλικού για ταχείες εξετάσεις αντιγόνων ή αντισωμάτων", επισημαίνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ECDC.

Συγκεκριμένα ο ECDC αναφέρει ότι τα ρινοφαρυγγικά δείγματα παραμένουν το χρυσό πρότυπο για τεστ COVID-19 για χρήση με RT-PCR και γρήγορα διαγνωστικά τεστ αντιγόνου.

Μελέτες για την απόδοση των τεστ RT-PCR ανέφεραν τόσο υψηλότερη όσο και χαμηλότερη ευαισθησία για δείγματα σιέλου σε σύγκριση με ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα, τονίζει.

Ωστόσο, οι μετα-αναλύσεις τέτοιων μελετών υποδηλώνουν μια συνολική παρόμοια ή μη στατιστικά σημαντική χαμηλότερη ευαισθησία που σχετίζεται με τη χρήση δειγμάτων σάλιου.

Κατά τον ECDC, η αναφερόμενη ετερογένεια είναι πιθανό, εν μέρει, να αντικατοπτρίζει τις διαφορές στις τεχνικές δειγματοληψίας, τους χρόνους δειγματοληψίας και τον τύπο του πληθυσμού που δοκιμάζεται, με ενδείξεις ότι τα τεστ RT-PCR με σάλιο ως υλικό δείγματος δείχνουν παρόμοια ευαισθησία με αυτούς που χρησιμοποιούν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα για συμπτωματικούς ασθενείς εάν η συλλογή δείγματος πραγματοποιείται εντός των πρώτων πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και όταν το ιικό φορτίο είναι υψηλό.

Όπως επισημαίνει, η συλλογή δειγμάτων σάλιου είναι εύκολη, μη επεμβατική, πιο αποδεκτή για επαναλαμβανόμενες δοκιμές και μπορεί να εκτελεστεί από επαγγελματίες που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη ή από τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό δείγμα υλικού για τεστ RT-PCR όταν δεν μπορούν να συλλεχθούν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα στα ακόλουθα σενάρια: σε ασθενείς με συμπτώματα και για επαναλαμβανόμενη εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων.

Ωστόσο αναφέρει ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες σχετικά με την ευαισθησία του σάλιου ως δείγματος υλικού για ανάλυση RT-PCR για συμπτωματικά και ασυμπτωματικά παιδιά και για την τυποποίηση των μεθόδων συλλογής δειγματοληψίας.

Τα τρέχοντα περιορισμένα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση του σάλιου ως εναλλακτικού δείγματος υλικού για ταχείες δοκιμές αντιγόνων ή αντισωμάτων. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες κλινικής επικύρωσης για τις διάφορες διαθέσιμες δοκιμές.

Εμπορικοί διαγνωστικοί προσδιορισμοί για το σάλιο με σήμανση CE είναι διαθέσιμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ / ΕΟΧ). Κανένας από αυτούς τους προσδιορισμούς δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας αμοιβαία αναγνωρισμένων δοκιμών, υπενθυμίζει το ECDC.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top