ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έρχονται κι'άλλες χαλαρώσεις - Φεύγουν μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας;

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έρχονται κι'άλλες χαλαρώσεις - Φεύγουν μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας;

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 17 Μαίου σηματοδοτεί ένα νέο σημείο καμπής, στη γραμμή της αποκλιμάκωσης των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας. 

Από το lockdown των Πασχαλινών εορτών περάσαμε στις χαλαρώσεις που υπήρχαν πριν την εξαγγελία του καθολικού κλεισίματος ενώ μόλις μια βδομάδα αργότερα η Κύπρος μπαίνει σε καινούρια πορεία.

Συγκεκριμένα το πλάνο εμβολιασμού συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ενώ, τόσο τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά όσο και οι νοσηλευόμενοι μειώνονται. Τρανό παράδειγμα η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε τους εργαστηριακούς ελέγχους της Κυριακής (16/5) όπου από ένα σύνολο 71,064 εξετάσεων εντοπίστηκαν μόλις 165 κρούσματα -και κανένα θάνατο-, με το ποσοστό θετικότητας να πέφτει στο 0,26%. 

Αρχής γενομένης λοιπόν από σήμερα, καταργείται -επί της ουσίας- το SafePass στους εξωτερικούς χώρους αφού η πρόνοια για έλεγχο και την παρουσία σε εξωτερικά υποστατικών δεν προνοεί πλέον την προσκόμιση του. Αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για τον εκτενή έλεγχο των ατόμων που θα βρίσκονται/συναθροίζονται σε εσωτερικούς χώρους όπως εκκλησίες, χώροι γαμήλιων δεξιώσεων, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και προεκλογικές συγκεντρώσεις. 

Η νέα διαφοροποίηση αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας που μεταφέρεται από τις 11 το βράδυ, στις 12 τα μεσάνυχτα δίνοντας έτσι περισσότερη ευελιξία στις νυχτερινές μετακινήσεις των Κυπρίων, αλλά και τη δυνατότητα στους χώρους εστίασης να εργαστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Η εξαιρετικά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα όμως, αναμένεται να φέρει πολύ σύντομα και νέες χαλαρώσεις. Στο σενάριο που η επιδημιολογική καμπύλη συνεχίσει να έχει καθοδική πορεία και με ορίζοντα την 1η Ιουνίου λοιπόν, οι νέες χαλαρώσεις θα μας φέρουν μία ανάσα από την πολυπόθητη κανονικότητα. Θα φτάσουμε λοιπόν στο κοντινότερο σημείο σε ότι αφορά τις ζωές μας προ πανδημίας.

Όπως αναφέρουν πηγές από την επιστημονική ομάδα το επόμενο στάδιο αποκλιμάκωσης θα αφορά την πλήρη απαλοιφή της απαγόρευσης κυκλοφορίας (κάτι που μαζί με την κατάργηση των μηνυμάτων) που θα δώσει την ευκαιρία για απρόσκοπτες μετακινήσεις. 

Η επιστροφή σε διάφορες εκδηλώσεις -με την προυπόθεση της επιτυχίας της ανοσίας της αγέλης- που εμπεριέχουν συνάθροιση κόσμου, όπως συναυλίες, αθλητικούς αγώνες και εκδηλώσεις ή οποιασδήποτε μορφής συνάθροιση θα επανέλθουν στην καθημερινότητα μας ενώ όπως μας έχει αναφερθεί -κάτι που αποτέλεσε και σύσταση του CDC στις ΗΠΑ για όσους εμβολιάστηκαν- δε θα χρειάζεται πλέον η χρήση μάσκας και τήρησης μέτρων αποστασιοποίησης στην καθημερινότητα μας.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top