ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το επίσημο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το επίσημο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το επίσημο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, το οποίο καθορίζει τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα δημόσιων επενδύσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Κύπρος με τη στήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).


Η Κύπρος ζήτησε 1 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 227 εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείων στο πλαίσιο του RRF.

Το κυπριακό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από τους πέντε τομείς πολιτικής:
- δημόσια υγεία και πολιτική προστασία·
- πράσινη μετάβαση·
- οικονομική ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα·
- ψηφιακή μετάβαση και
- αγορά εργασίας, εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, καθώς και την προώθηση ευκαιριών αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης.

"Λάβαμε το σχέδιο αποκατάστασης και ανθεκτικότητας της Κύπρου. Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και η εκπαίδευση. Ο στόχος μας: να έχουμε ροές κεφαλαίων του NextGenerationEU μέχρι το καλοκαίρι ", δήλωσε η Πρόεδρος Von Der Leyen κατά την ανακοίνωση.

Τα έργα του σχεδίου καλύπτουν ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του RRF έως το 2026. Το σχέδιο προτείνει σχέδια και στους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς.

Το RRF είναι το κύριο εργαλείο του μέσου NextGenerationEU, του σχεδίου της ΕΕ για να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19. Θα διαθέσει έως και 672,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων (σε τιμές 2018). Το ποσό αυτό κατανέμεται σε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 312,5 δισ. ευρώ και 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Ο RRF θα διαδραματίσει καίριο ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από την κρίση και διασφαλίζοντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Η παρουσίαση αυτού του σχεδίου είναι επακόλουθο εντατικού διαλόγου ανάμεσα στην Επιτροπή και τις κυπριακές αρχές κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει το σχέδιο εντός του επόμενου διμήνου με βάση τα έντεκα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό και θα μετατρέψει το περιεχόμενό του σε νομικά δεσμευτικές πράξεις.

Η αξιολόγηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει κατά πόσον το σχέδιο συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων ή σημαντικού υποσυνόλου των προκλήσεων που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η Κομισιόν  θα αξιολογήσει επίσης κατά πόσον το σχέδιο προορίζει τουλάχιστον το 37 % των δαπανών για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, και το 20 % για την ψηφιακή μετάβαση.

Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής για εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 13 % προς την Κύπρο. Αυτό εξαρτάται από την έναρξη ισχύος της απόφασης για τους ιδίους πόρους, η οποία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν έχει πλέον λάβει συνολικά 18 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται εντατικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για να τα βοηθήσει να καταρτίσουν σχέδια υψηλής ποιότητας.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καζάνι που βράζει η Κύπρος: Δυο νέες κίτρινες προειδοποιήσεις - Πότε θα τεθούν σε ισχύ

• Εφιαλτική πτήση: Επιβάτης εγκλωβίστηκε στην τουαλέτα αεροπλάνου - Το σημείωμα της αεροσυνοδού για να τον καθησυχάσει

• Καταζητείται 31χρονος αλλοδαπός - Είχε στην κατοχή του 110 κλεμμένα σκούτερ - Νέα στοιχεία εις βάρος του

• Πέθανε Κύπριος συγγραφέας - Τα συγκινητικά λόγια του γιου του

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε τοΠαραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με επιστολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Χ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top