ΔΙΕΘΝΗ

Μεσανατολικό: 150 νεκρούς τρομοκράτες στη Γάζα ανακοίνωσε το Ισραήλ

Μεσανατολικό: 150 νεκρούς τρομοκράτες στη Γάζα ανακοίνωσε το Ισραήλ

Στυλώνοντας τα πόδια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου ξεκαθαρίζει ότι η «γραμμή» της κυβέρνησής του είναι να συνεχίσει τα πλήγματα στους τρομοκράτες την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν τη νύχτα οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και οι ρουκέτες από την πλευρά παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων εναντίον ισραηλινών πόλεων.

Οι εχθροπραξίες έχουν επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, όπου σε συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και Παλαιστίνιους έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της παλαιστινιακής πλευράς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ κάλεσε σε μια «ημέρα οργής» και κήρυξε γενική απεργία για σήμερα, καλώντας επίσης σε κινητοποιήσεις σε πόλεις με κατά πλειονότητα αραβικό πληθυσμό και «μεικτό» πληθυσμό στο Ισραήλ, στις οποίες οι εντάσεις συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Ζοζέφ Μπορέλ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Συζητήσαμε επίσης πώς να μειώσουμε τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», γράφει ο Μπορέλ στο Τwitter, όπως αναφέρουν οι «Times of Israel».

Για τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για τέταρτη φορά -κεκλεισμένων των θυρών- καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται να ταχθούν υπέρ μιας κοινής ανακοίνωσης που θα καλεί να «τερματιστεί η βία».

Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός ο Μπάιντεν

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που κατηγορείται από αρκετούς στην παράταξή του πως δεν είναι τόσο αυστηρός όσο θα όφειλε έναντι του Ισραήλ, τάχθηκε υπέρ της «κατάπαυσης του πυρός» σε νέα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Από την περασμένη Δευτέρα, ο νέος κύκλος βίας ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο κυβερνά η Χαμάς, τουλάχιστον 221 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Παλαιστίνιοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσα τους 61 παιδιά ενώ πάνω από 1.400 έχουν τραυματιστεί.

Από την ισραηλινή πλευρά, έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι 294.

Τη νύχτα, μαχητικά της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους εναντίον κτιρίων στην πόλη της Γάζας με αλλεπάλληλες εκρήξεις να φωτίζουν τον ουρανό του παραθαλάσσιου θύλακα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ισραηλινοί πύραυλοι έχουν ανοίξει κρατήρες σε δρόμους ενώ έχουν επίσης προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, βυθίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel», ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι, μέχρι στιγμής, έχει εξουδετερώσει 150 τρομοκράτες στη Γάζα, κυρίως μέλη της Χαμάς.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 2.500 έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Η Χαμάς απείλησε να εκτοξεύσει κι άλλες ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ αν η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν «σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο αμάχους».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βομβαρδίζει αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστινίων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top