ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για το Μεσανατολικό

ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για το Μεσανατολικό

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για το Μεσανατολικό, με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ Δένδιας σημείωσε ότι «συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού».

«Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό  Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi», συμπλήρωσε.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε στην περιοχή υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

«Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών».

Τέλος, ερωτηθείς για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top