ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Πετρίδη: Για το συνταξιοδοτικό - Σήμερα πιστεύω ότι είναι μια ιστορική μέρα

Κ.Πετρίδη:  Για το συνταξιοδοτικό - Σήμερα πιστεύω ότι είναι μια ιστορική μέρα

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέγραψε σήμερα το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων του κρατικού τομέα για την εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στην κρατική υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός ανέφερε:

«Σήμερα πιστεύω ότι είναι μια ιστορική μέρα, διότι μετά από δέκα χρόνια διαβουλεύσεων γίνεται μια ουσιαστικής σημασίας μεταρρύθμιση, η οποία είναι προς όφελος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και παράλληλα είναι προς όφελος και του φορολογούμενου. Είναι μια μεταρρύθμιση διότι το νέο επαγγελματικό σχέδιο στον δημόσιο τομέα βασίζεται σε εισφορές και αποκοπές εκατέρωθεν,  του εργαζομένου και του εργοδότη. Είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο σχέδιο το οποίο χρηματοδοτείται από τους δικαιούχους χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές όπως συνέβαινε παλιά. Είναι ένα βιώσιμο σχέδιο, γι’ αυτό το λόγο είναι που θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη συσσώρευση των εισφορών και την καταβολή των παρεχόμενων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Ένα ταμείο το οποίο θα είναι νομικά διασφαλισμένο και δε θα μπορεί να διαβρωθεί από κανέναν. Είναι με αυτό τον τρόπο που διασφαλίζεται και μια βιώσιμη, ευπρεπής σύνταξη για τους εργαζομένους αλλά διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Θέλω να ευχαριστήσω τις οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, και ΣΑΚ  γι’ αυτή την εποικοδομητική και δημιουργική συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα.

Θέλω να σημειώσω ότι παράλληλα, συζητείται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και εκεί θετική κατάληξη, μετά τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με εκπροσώπους των συντεχνιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πέραν αυτού, χθες παρουσιάσαμε το Σχέδιο Ανάκαμψης. Ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες που εμπεριέχονται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι και η μεταρρύθμιση όλου του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου, που αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί για όλους, μ’ ένα βιώσιμο τρόπο, μια ευπρεπής σύνταξη για μετά την αφυπηρέτησή τους.

Θέλω να υπενθυμίσω πως όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν όφελος και οι εργαζόμενοι, και το κοινωνικό σύνολο και είναι γι’ αυτό που πρέπει να συνεχιστεί αυτή η αγαστή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και την Κυβέρνηση.

Σίγουρα, και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και γιατί το χρειάζεται η χώρα, πρέπει να προχωρήσουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η μεταρρύθμιση του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών και είμαι σίγουρος ότι η ίδια εποικοδομητική στάση την οποία επιδείξαμε όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, αυτή θα συνεχιστεί για να βρούμε τις λύσεις εκείνες οι οποίες θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων. Ξανά θέλω να ευχαριστήσω τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και προσδοκώ ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και με αυτούς που δεν βρίσκονται σήμερα εδώ» κατέληξε ο Υπουργός.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top