ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος διαστρέβλωσε την πρότασή μας για Κυπριακό και την απαξίωσε δημόσια

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος διαστρέβλωσε την πρότασή μας για Κυπριακό και την απαξίωσε δημόσια

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επέκρινε την Πέμπτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι διαστρέβλωσε την πρόταση του κόμματος για επιστροφή σε συμφωνημένη βάση λύσης, δεν ενδιαφέρθηκε να την συζητήσει μαζί τους και την απαξίωσε δημόσια.

Σε ομιλία στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου οικήματος Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Αναγέννησης Τσερίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη και χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειες μας, να  ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητες μας και να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξη τους.

"Με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλουμε θετικά. Αλίμονο αν η χώρα μας αφεθεί να διολισθαίνει προς τη διχοτόμηση. Είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ζωή μας θα συνεχίσει όπως είναι σήμερα. Η επιδείνωση θα είναι θέμα χρόνου και οι συνέπειες καταστροφικές", ανέφερε.

Επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό και ότι όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των Τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων, δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. "Η τουρκική πλευρά κατάθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών. Αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών" , ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέκρινε την Κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στην πανδημία λέγοντας ότι τον Μάη του 2020 το ΑΚΕΛ απέστειλε στην Κυβέρνηση προτάσεις για προετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενόψει της ενδεχόμενης 2ης φάσης της πανδημίας και ότι Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ αντί να επικεντρωθούν στην ενίσχυση τους, αντιμετώπισαν αποσπασματικά την υγειονομική κρίση. Μίλησε για διατάγματα και πρωτόκολλα "που άλλαζαν κάθε τρεις και λίγο", για ταλαιπωρία στα σημεία για rapid test και για "συνειδητή επιλογή τους να βάλουν σε προτεραιότητα τα rapid test αντί τον εμβολιασμό" προσθέτοντας πως" αν τα εκατομμύρια που έδωσαν για αυτά, τα έδιναν για εμβολιασμό τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα".

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε εν νέου "σε εργασιακό μεσαίωνα που άνθισε επί των ημερών τους" και για "πρωτόγνωρη αύξηση της διαφθοράς και της διαπλοκής επί των ημερών του κ. Αναστασιάδη". Ανέφερε πως "πλέον η διαφθορά και η διαπλοκή έγιναν θεσμικές, με το όνομα και τον οικογενειακό περίγυρο του Προέδρου να εμφανίζονται σε διάφορες ύποπτες υποθέσεις". "Καλούμε τον κάθε Κύπριο, τον κάθε άνθρωπο που νιώθει οργή και αγανάκτηση για όλα αυτά, να τα εκφράσει εκεί που αποκτούν πραγματικά αξία. Στην κάλπη. Για να τους στείλει το μήνυμα ότι έχει αρχίσει γι’ αυτούς η αντίστροφη μέτρηση", είπε στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΑΚΕΛ, μεταξύ άλλων για κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους αφυπηρετούν πρόωρα, για δημιουργία μηχανισμού για τη νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών και δικαιωμάτων εκεί που δεν υπάρχουν συμβάσεις για υποχρεωτική εφαρμογή της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης σε όλους τους κλάδους και νομική κατοχύρωση της υπεροχής της έναντι του  ατομικού συμβολαίου, για δημιουργία ενιαίου φορέα ΜμΕ για ενίσχυση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και για δημιουργία συνεταιριστικών πάρκων ΑΠΕ σε δήμους και κοινότητες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και επένδυση στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σπιτιών σε περίοδο 5-7 χρόνων.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην πρόταση για υποχρεωτική δήμευση της περιουσίας όσων δημοσίων προσώπων καταδικάζονται για δεκασμό και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Είπε πως ο κ. Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός κυβερνούν εδώ και οκτώ χρόνια και "έχουν οδηγήσει τον τόπο στο παρά ένα της διχοτόμησης, έχουν διασύρει την Κύπρο διεθνώς με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και έχουν συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες".

"Παρόλ’ αυτά βγαίνουν στην προεκλογική εκστρατεία να μας πουν τι «θα» κάνουν, να μας πουν ότι είναι οι άμωμοι και αμόλυντοι, να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να κατηγορήσουν το ΑΚΕΛ για ανεύθυνο λαϊκισμό", ανέφερε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top