ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η καταγραφή νέων θετικών κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

Συνεχίζεται η καταγραφή νέων θετικών κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

Συνεχίζεται η καταγραφή νέων θετικών κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.


Στη Βραζιλία ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 212 εκ. κατοίκων, ανέρχεται μέχρι εδώ σε 454.429 νεκρούς επί συνόλου κάπου 16,3 εκατομμυρίων μολύνσεων, ενώ στην Ινδία  τους 315.235 νεκρούς επί συνόλου 27,37 εκ. μολύνσεων.


Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.398 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 80.486 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων ανέρχεται μέχρι εδώ σε 454.429 νεκρούς επί συνόλου κάπου 16,3 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, την ώρα που επιδημιολόγοι εκφράζουν τον φόβο ότι έρχεται τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η συνεχής αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση από την αρχή του Μαΐου είναι το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, διότι συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση των θανάτων τις εβδομάδες που ακολουθούν.

Η εξάπλωση του ιού ενδέχεται να ευνοηθεί από την έλευση τον επόμενο μήνα του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, όταν θα επικρατήσουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ιδίως στον νότο.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 211.298 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 3.847 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων που τελευταία έχει μετατραπεί στη χειρότερη εστία της έχει πλέον φθάσει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα -που θεωρούνται πολύ υποτιμημένα από τους περισσότερους ειδικούς-, τους 315.235 νεκρούς επί συνόλου 27,37 εκατ. μολύνσεων.


Αργεντινή

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν ακόμη 35.399 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών της χώρας που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 3.622.135. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 532 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 75.588 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 365.259. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 6.644 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με το υπουργείο. Το νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ασκεί ολοένα περισσότερη πίεση στο σύστημα υγείας ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει 9ήμερο lockdown που θα διαρκέσει ως την Κυριακή.


Κούβα

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.129 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 11 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 912 νεκρούς επί συνόλου 136.628 μολύνσεων.

"Δεν μπορούμε να δούμε ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολιασμού επειδή δεν έχει προχωρήσει αρκετά", σημείωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Διευκρίνισε ότι 1.073 από τα κρούσματα που διαγνώστηκαν οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Η πρωτεύουσα Αβάνα παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας, με 453 μολύνσεις σε 24 ώρες και τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης στη χώρα (436,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).

Αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Ιανουάριο, το υπουργείο Υγείας της Κούβας προχωρά τις τελευταίες εβδομάδες σε μαζική ανοσοποίηση στην πρωτεύουσα με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης των οποίων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Ταϊλάνδη

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες σημειώθηκε ρεκόρ 47 θανάτων ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με το οποίο καταρρίφθηκε αυτό που είχε σημειωθεί μόλις την προηγουμένη (41), εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.323 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα 1.219 μεταξύ φυλακισμένων.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο βασίλειο έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 920 νεκρούς επί συνόλου 141.217 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.


Αυστραλία

Πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, τίθενται υπό περιοριστικά μέτρα από τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη, μετά την εμφάνιση εστίας του νέου κορωνοϊού.

Το επταήμερο lockdown αφορά ολόκληρη τη Βικτόρια, διευκρίνισε ο μεταβατικός επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας, ο Τζέιμς Μερλίνο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που συνδέονται με αυτή την εστία διπλασιάστηκε στα 26.

Ο λόγος που αποφασίστηκε να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα είναι πως πρόκειται για συστάδα κρουσμάτων "μιας εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής του ιού, πολύ ανησυχητικής, που μεταδίδεται ταχύτερα από ό,τι έχουμε καταγράψει ποτέ", εξήγησε ο κ. Μερλίνο.

Πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.617 του νέου κορωνοϊού, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και παρουσιάζει υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Το lockdown, που έχει σκοπό να "σπάσει η αλυσίδα" της μετάδοσης, θα επιτρέψει στις υγειονομικές αρχές να κάνουν με μεγαλύτερη ευχέρεια ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων. Για την επόμενη εβδομάδα οι κάτοικοι στη Βικτόρια δεν θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, για παράδειγμα για να πάνε να εμβολιαστούν.

Ο κ. Μερλίνο κατηγόρησε την ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση ότι εν μέρει ευθύνεται για το lockdown, εξαιτίας του αργού ρυθμού της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι της COVID-19. "Αν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι, οι συνθήκες θα ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι αυτή η περίπτωση", τόνισε. Αυτό είναι το τέταρτο lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες, γενικά οι Αυστραλοί είδαν τα περιοριστικά μέτρα να χαλαρώνουν, καθώς οι αρχές στην αχανή νήσο-ήπειρο της Ωκεανίας θεωρούσαν πως έχουν ελέγξει την πανδημία.

Όμως τελευταία υψώνονταν φωνές που προειδοποιούσαν ότι η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης καθιστά τη χώρα ευάλωτη.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών μέμφεται την κυβέρνηση διότι δεν τροποποίησε το σύστημα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, το οποίο έχει αποδειχθεί προβληματικό. "Αν είχαμε βρει εναλλακτική λύση στην καραντίνα σε ξενοδοχεία (...) δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα", στηλίτευσε ο κ. Μερλίνο. Μόλις 3,7 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί ως αυτό το στάδιο στην Αυστραλία, χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάντως η Αυστραλία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο λιγότερους από χίλιους θανάτους (910 επακριβώς) ασθενών με την COVID-19 επί συνόλου λίγων περισσότερων από 30.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμούς πολύ χαμηλότερους από ό,τι άλλες ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως χάρη στο κλείσιμο των συνόρων, στα lockdowns, στην ιχνηλάτηση των επαφών και την τήρηση των κανόνων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης από τους πολίτες.

Αιθιοπία

Το Υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 398 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 270.180.

Οι θάνατοι άλλων 15 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα στους 4.108 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 32.854ϊ εξ αυτών, 459 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ανατολική της περιφέρεια και περί το 6% του συνόλου που έχουν καταμετρήσει τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC). Η Αιθιοπία συγκαταλέγεται στις χώρες της ηπείρου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία, μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Γερμανία

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6.313 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.662.490, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, 269 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 87.995 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.


Ιράκ

Το Υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 4.718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 26 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 16.267 νεκρούς επί συνόλου 1.181.698 μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρακινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020.

Πρόσφατα οι αρχές, επικαλούμενες τη μείωση των κρουσμάτων, αποφάσισαν να χαλαρώσουν περιοριστικά μέτρα που εφάρμοζαν. Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης, στη χώρα των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες σχεδόν 562.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.


Ισραήλ

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στο Ισραήλ μειώθηκε χθες Τετάρτη στους 98, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός τους υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 100 από τη 12η Μαρτίου 2020, δύο εβδομάδες αφότου διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα. Ο υψηλότερος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία (1.944) είχε καταγραφεί την 17η Ιανουαρίου.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 26 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 839.408. Ο απολογισμός των θυμάτων παρέμεινε αμετάβλητος, στους 6.406 νεκρούς ως εδώ, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε από 55 σε 49. Αυτός ο τελευταίος είναι ο χαμηλότερος αριθμός από την 29η Ιουνίου 2020, όταν βρισκόταν στους 44.

Ο αριθμός των επιλεγομένων ενεργών κρουσμάτων υποχώρησε στα 436, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τη 18η Μαρτίου 2020. Πάνω από 5,44 εκατ. άνθρωποι - το 58,3%% του πληθυσμού - έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020. Μόνο ανησυχητικό στοιχείο: ο δείκτης αναπαραγωγής (R0) του ιού αυξήθηκε στο 1,01. Ανέβηκε θεαματικά από τη 13η Μαΐου, όταν βρισκόταν στο 0,67.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top