ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεδιάσκεψη ηγετών Γερμανίας - Γαλλίας με Φον Ντερ Λάιεν και Επίτροπος Κυριακίδου

Τηλεδιάσκεψη ηγετών Γερμανίας - Γαλλίας με Φον Ντερ Λάιεν και Επίτροπος Κυριακίδου

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μαζί με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και τον Επίτροπο Εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές βιομηχανίες για να συζητήσουν προκλήσεις στην παραγωγή καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής ιατρικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας.


Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί η ιατρική έρευνα, να ασκηθεί πίεση για αυξημένο συντονισμό μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να αναπτυχθούν άμεσα λύσεις, αλλά και να υποστηριχθεί η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για την κάλυψη της ζήτησης.

Τονίστηκε ότι η ανθεκτικότητα των φαρμάκων εκτείνεται πολύ πέρα από την καταπολέμηση της πανδημίας και περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε αντιβιοτικά, την ικανότητα παραγωγής αντιικών και άλλων σημαντικών φαρμάκων, καθώς και την προηγμένη κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία.

«Το γεγονός ότι είχαμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, δείχνει ακριβώς τι μπορούμε να επιτύχουμε στον τομέα της επιστήμης, της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών όταν όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις» ανέφερε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

«Οι αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με συγκεκριμένες δράσεις», σημείωσε. «Μέσω της φαρμακευτικής στρατηγικής, θα μεταρρυθμίσουμε τη νομοθεσία για να βελτιώσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικά προσιτά φάρμακα, θα τονώσουμε την καινοτομία και θα οικοδομήσουμε την αυτονομία μας. Μέχρι το Φθινόπωρο θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες, ή τα προβλήματα  συμπεριλαμβανομένων των εξαρτήσεων που απειλούν την προμήθεια κρίσιμων φαρμάκων και δραστικών φαρμακευτικών συστατικών. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να είναι σύμμαχος και συνδημιουργός σε αυτή την προσπάθεια. Ο συνδυασμός των πρωτοβουλιών — η φαρμακευτική στρατηγική, οι νομοθετικές αλλαγές και οι σημαντικές οικονομικές επενδύσεις μέσω του HERA, και του EU4Health, του προγράμματος «Horizon Europe» — μπορούν να μας δώσουν ό,τι χρειαζόμαστε ώστε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε κόμβο ιατρικής καινοτομίας. Ο οποίος θα μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών και του κόσμου στα καλύτερα φάρμακα, σε προσιτές τιμές», κατέληξε στην παρέμβασή της η Επίτροπος Υγείας.

Από την πλευρά τους η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα αυτό και να εξετάσουν κοινές πρωτοβουλίες στις οποίες μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλα κράτη μέλη.

Για τους σκοπούς αυτούς, στο πλαίσιο του διαλόγου συζητήθηκε η ενδεχόμενη δρομολόγηση ενός «σημαντικού έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» "Important Project of Common European Interest" (IPCEI)  ανοικτού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα στον τομέα των φαρμάκων

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top