ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρικλί: Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για μεταφορά ηλεκτρισμού από Τουρκία

Αρικλί: Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για μεταφορά ηλεκτρισμού από Τουρκία

Θα χρειαστεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανική περιοχή που σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή της Αχερίτου αλλά και σε περίπτωση ανοίγματος της περίκλειστης πόλη του Βαρωσιού, δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας», Ερχάν Αρικλί που αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ENTSO-E) φέρει αντίρρηση στη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τουρκία, ο κ. Αρικλί είπε ότι στα κατεχόμενα χρειάζονται 350 μεγαβάτ ετησίως και υπολογίζει πως στις αρχές της δεκαετίας του 2030 οι ανάγκες θα αυξηθούν στα 750 μεγαβάτ. Η ενέργεια, συνέχισε, παράγεται ως επί το πλείστον με γεννήτριες ντίζελ, κάτι το οποίο κοστίζει και προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον.

«Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια που θέλουμε να φτιάξουμε με την Τουρκία. Και εκεί εμφανίζεται ένα άλλο πρόβλημα. Αντιδρά σοβαρά σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ENTSO-E). Εκεί είναι μέλη η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως ανέφερε ο κ. Αρικλί την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Τουρκία είναι εντός του αλληλοσυνδεδεμένου συστήματος με την ΕΕ. Αν αλληλοσυνδεθούμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε το εμπόδιο της ENTSO-E. Για πολιτικούς λόγους, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση μπορεί να θέσουν βέτο σε αυτή την κίνηση της Τουρκίας».

Οι δύο πλευρές, συνέχισε, είναι συνδεδεμένες στον ηλεκτρισμό σε δύο σημεία, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι ελεύθερες περιοχές από το ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει «γέφυρα φιλίας και μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή».

Μετά τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία, δήλωσε, θα κάνουν βήματα και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καθώς υπάρχει ηλιοφάνεια 2,400 ώρες ετησίως. Μετά την κάλυψη των δικών τους αναγκών από την ηλιακή ενέργεια, θα μπορούσαν να στέλνουν ηλεκτρισμό και στην Τουρκία από τον αγωγό, που θα κατασκευασθεί, όπως είπε.

Σημείωσε ότι τώρα πουλούν προς 97 γρόσια τον ηλεκτρισμό τον οποίο παράγουν προς 123 γρόσια, σημειώνοντας ότι τα 97 γρόσια είναι ψηλή τιμή και με αυτή δεν μπορεί να ζωντανέψει ο τουρισμός και οι επενδύσεις.

Ο κ. Αρικλί είπε επίσης ότι όλες οι χώρες στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να κρατήσουν τη Τουρκία εκτός της ενεργειακής εξίσωσης στην περιοχή που λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί εν δυνάμει σκηνικό «σημαντικών εντάσεων» κατά τον 21ο αιώνα. Οι συμφωνίες ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας να αποκλειστεί η Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο αγωγός East Med ήρθε στην ημερήσια διάταξη για να μεταφερθεί στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που εξόρυξε και θα εξορύξει το Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Αρικλί λέγοντας ότι πρόκειται για ένα έργο 7 δισεκατομμυρίων, ενώ αν ενεργοποιούσαν την Τουρκία θα μπορούσαν να μετέφεραν αέριο στην Ευρώπη με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ο Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ότι στα 11 από τα 13 οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Οι συμφωνίες της Τουρκίας με το ψευδοκράτος και με τη Λιβύη, δήλωσε, έδειξαν ότι είναι ένας ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση στην περιοχή χωρίς αυτήν.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανεστάλησαν αμοιβαία, είπε προσθέτοντας ότι με την επανέναρξή τους θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκρούσεις.

Υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή διεξάγουν έρευνες εταιρείες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία, ο κ. Αρικλί είπε ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στείλουν τον 6ο στόλο στην περιοχή για να προστατεύσει τις εργασίες των εταιρειών τους, ενώ το ίδιο μπορεί να κάνουν και η Ιταλία και η Γαλλία. «Άλλωστε γνωρίζουμε ότι η Γαλλία προσπαθεί για να πάρει στρατιωτική ναυτική βάση στο νότιο τμήμα της Κύπρου», πρόσθεσε.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top