ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας στους δέκα Κύπριους δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα απάτης από αγορά παραποιημένου προϊόντος

Ένας στους δέκα Κύπριους δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα απάτης από αγορά παραποιημένου προϊόντος

To γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, EUIPO, συνιστά προσοχή στους καταναλωτές για αποφυγή αγοράς κλεψίτυπων προϊόντων, με αφορμή την 8η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά των κλεψίτυπων προϊόντων και της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ένας στους δέκα Κύπριους δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα απάτης από την αγορά παραποιημένου προϊόντος, όπως δείχνει έρευνα του 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο σχεδόν 1 στους 10 Ευρωπαίους (9%) ισχυρίστηκαν ότι παραπλανήθηκαν και οδηγήθηκαν σε αγορά πλαστών προϊόντων, και το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (33%) αναρωτήθηκαν εάν ένα προϊόν που αγόρασαν ήταν όντως πρωτότυπο.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ 1ης Ιουνίου και 6 Ιουλίου 2020. Το δείγμα περιελάμβανε όλους τους κατοίκους ηλικίας 15 ετών και άνω. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 25.636 συνεντεύξεις και στις 27 χώρες. Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 1.000 συνεντεύξεις σε 24 από τις 27 χώρες που ερωτήθηκαν. Στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, ερωτήθηκαν τουλάχιστον 500 άτομα. Το ερωτηματολόγιο ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο με την προηγούμενη μελέτη (2017) για να επιτρέψει συγκρίσιμα αποτελέσματα. Οι τροποποιήσεις ενσωματώθηκαν στο ερωτηματολόγιο για να διερευνήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ αντίληψης και συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το EUIPO, τα πλαστά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 6,8% των εισαγωγών της ΕΕ αξίας 121 δισεκατομμυρίων ευρώ, με καταστροφικό αντίκτυπο στις νόμιμες επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ. Το ΕUIPO σημειώνει ότι "η πνευματική ιδιοκτησία είναι ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης και αποτελεί βασικό στοιχείο για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη".

"Το έγκλημα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που συχνά συνδέεται με άλλους τύπους παράνομων δραστηριοτήτων, επανήλθε πρόσφατα ως μία από τις δέκα κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος", σημειώνει το EUIPO με αφορμή την παγκόσμια ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το 10% των Κυπρίων δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης από την αγορά παραποιημένου προϊόντος.  Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που έχουν εξαπατηθεί είναι η Βουλγαρία (19%), η Ρουμανία (16%) και η Ουγγαρία (15%). Αντιθέτως, η Σουηδία (2%) και η Δανία (3%) έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εντός της ΕΕ. Η Κύπρος βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σχεδόν το 10% να ισχυρίζεται ότι έχει προβεί εν αγνοία του στην αγορά πλαστών προϊόντων.

Σύμφωνα με το EUIPO, "η ανησυχία για τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η διάδοση παραποιημένων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικών και αναλγητικών, και άλλων ιατρικών προϊόντων πιο πρόσφατα, όπως τα μέσα ατομικής προστασίας και οι μάσκες προσώπου, έχει φέρει το φαινόμενο αυτό στο προσκήνιο, καθώς οι παραβάτες εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα των ανθρώπων όσον αφορά τις νεοεμφανιζόμενες θεραπείες και τα εμβόλια".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης τραυματία στην Άμμο του Καμπούρη - Δείτε βίντεο

Έφυγε από τη ζωή γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός - «Καλό ταξίδι αγαπημένη συνάδελφε...»Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top