ΔΙΕΘΝΗ

Εναρκτήρια Ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης στην Ευρωβουλή

Εναρκτήρια Ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης στην Ευρωβουλή

Μια διαφορετική Ολομέλεια, η οποία σηματοδότησε μια άνευ προηγουμένου, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκή δημοκρατική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του ο Γκι Φέρχοφστάτ, Συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωβουλής ανέφερε ότι ο ίδιος βλέπει τη Διάσκεψη ως μια σκυταλοδρομία. «Την αρχή κάνουν πολίτες που συμμετέχουν σε πάνελ καθορίζοντα τις ευχές και εισηγήσεις τους». Μετά, πρόσθεσε, «για αρκετές ολομέλειες θα μας δώσουν τη σκυτάλη και θα προετοιμάσουμε απτές προτάσεις μεταρρύθμισης στη βάση των εισηγήσεων τους». Το τελικό στάδιο της κούρσας, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα είναι η έγκριση και εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων μέσω των δημοκρατικών μας θεσμών».  

Κατά τη χθεσινή ολομέλεια τέθηκαν μια ευρεία σειρά προτεραιοτήτων από τους Ευρωβουλευτές. Οι περισσότεροι μίλησαν για την προοπτική της Διάσκεψης να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και πολλοί εξ αυτών κατέθεσαν εισηγήσεις για τροποποίηση των Συνθηκών.

Ορισμένοι, αναφέρεται, εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον η Διάσκεψη οδεύει προς την ορθή κατεύθυνση, κάποιοι την θεωρούν υπερβολικά φιλόδοξοι ενώ άλλοι λένε ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξοι.  Ωστόσο, σημειώνεται, «όλοι συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει για να ανταποκρίνεται καλύτερα σε κρίσεις, να αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και ότι η προσφυγή σε όλους τους πολίτες και η διαμόρφωση των ιδεών τους σε απτές προτάσεις αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα».

Στη συνέχεια, τα πάνελ Ευρωπαίων Πολιτών θα συνέλθουν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να προετοιμάσουν τη δική τους συμβολή σε μελλοντικές συζητήσεις σε επίπεδο ολομέλειας, περιλαμβανομένου ενός πακέτου εισηγήσεων για την ΕΕ στη βάση των παρεμβάσεων που θα συλλεχθούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.

Η Διάσκεψη έχει δεσμευθεί να δώσει σε νέους ανθρώπους το μέγιστο δυνατό χώρο έκφρασης και σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχιστούν οι προετοιμασίες για την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας που θα διοργανωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8 και 9 Οκτωβρίου. 

Η επόμενη Ολομέλεια προγραμματίζεται για τις 22 - 23 Οκτωβρίου.

Περιλαμβάνει 108 εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 54 από το Συμβούλιο, δύο ανά κράτος μέλος και 3 από την Κομισιόν, καθώς και 108 εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων και πολίτες. Εκατόν οκτώ Ευρωπαίοι θα συμμετέχουν για να συζητήσουν τις ιδέες που προέρχονται από τα πάνελ πολιτών και την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Οι 80 θα προέρχονται από τα πάνελ και τουλάχιστον το ένα τρίτο θα είναι κάτω των 25 ετών, ακόμα 27 θα προέρχονται από τα εθνικά πάνελ πολιτών ενώ θα συμμετέχει επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Συμμετέχουν επίσης 18 εκπρόσωποι από την Επιτροπή Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακόμα 8 από κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας θα κληθεί να παραστεί σε συζητήσεις που αφορούν τον διεθνές ρόλο της ΕΕ. 

Πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίεςΕκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

«Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, από το λιμάνι της Λάρνακας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top