ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Από χαλαρώσεις σε αυστηρά μέτρα - Πυκνώνει η ανησυχία για τέταρτο κύμα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Από χαλαρώσεις σε αυστηρά μέτρα - Πυκνώνει η ανησυχία για τέταρτο κύμα

Μπορεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η επιδημιολογική εικόνα του νησιού μας να παρουσιάζει μια εικόνα σταθερότητας, αυτό όμως δε φαίνεται να ξεγελά τους ειδικούς που συνεχίζουν να κρατούν ‘πισινή’ όσον αφορά τη μάχη απέναντι στην πανδημία.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δείκτες έχουν καθοδική τάση, τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά σταθεροποιούνται σε διψήφια νούμερα, η μεταδοτικότητα μοιάζει αισθητά μειωμένη ενώ τα νοσηλευτήρια έχουν αποσυμφορηθεί το ντόμινο εξελίξεων στον πλανήτη δίνει τον τόνο και στην Κύπρο.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Οι συνεχείς αναφορές στην ινδική μετάλλαξη (μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ) τόσο από μέλη της επιστημονικής ομάδας όσο και από άτομα του Υπουργείου Υγείας αλλά και το παράδειγμα χωρών που παρά την εμβολιαστική κάλυψη μοιάζουν να δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα μαρτυρά του λόγου το αληθές.

Στην παρούσα φάση η χώρα μας δείχνει να έχει υπό έλεγχο την κατάσταση και παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας Κωνσταντίνου Τσιούτη, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος βρίσκεται ήδη στην κοινότητα, κάτι τέτοιο δεν αντανακλάται στο παρόν στάδιο στην εικόνα και τους αριθμούς. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς αφορά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, την αλλαγή του καιρού αλλά και το συνωστισμό σε εσωτερικούς χώρους -που εξ’ανάγκης θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος- ενώ παρά τις προσπάθειες μέσω πρωτοκόλλου (κυρίως για άτομα που προέρχονται η πέρασαν από την Ινδία) η εν λόγω μετάλλαξη μοιάζει να έχει ήδη διασκορπιστεί παντού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται κυρίως σε άτομα κάτω των 40 ετών αφού εκτιμάται πως το συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού δεν έχει θωρακιστεί επαρκώς, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση πως ένα άτομο που προσβάλλεται από το στέλεχος ΔΕΛΤΑ μπορεί να προσβάλει άλλες 7 επαφές.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, πέραν των όσων προαναφέραμε, το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, η κάθοδος ξένων στο νησί μας σε συνάρτηση με τη σημαντική χαλάρωση που έχει επέλθει -τόσο από άποψης μέτρων, όσο και ψυχολογίας του κόσμου- να επιφέρει ένα πισωγύρισμα με τους ειδικούς να προτίθενται να λάβουν έγκαιρα δράση επαναφέροντας μέτρα.

Η ένταση, η διάρκεια αλλά και το ύφος αυτών δε μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν στο παρόν στάδιο αφού κάτι τέτοιο εξαρτάται και από το μέγεθος του -ενδεχόμενου- προβλήματος που μπορεί να δημιουργηθεί στην Κύπρο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και η νέα επιθετικότερη και επικινδυνότερη μετάλλαξη πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top