ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γονείς βγάζουν τα παιδιά τους έξω από το σπίτι γιατί φοβούνται μην κολλήσουν - Αγανάκτηση για κρούσματα που...ντρέπονται να δηλώσουν επαφές 

Γονείς βγάζουν τα παιδιά τους έξω από το σπίτι γιατί φοβούνται μην κολλήσουν - Αγανάκτηση για κρούσματα που...ντρέπονται να δηλώσουν επαφές 

Όσο πάνε και μεγαλώνουν οι αλυσίδες μετάδοσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού λίγο το ότι είναι καλοκαίρι και λίγο η κόπωση των πολιτών συμβάλλουν στην αδιαφορία του κόσμου παρά την έξαρση των κρουσμάτων.

Ανοδική πορεία συνεχίζουν να κρατάνε τα κρούσματα καθημερινά, αφού τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ότι ο κόσμος δεν δηλώνει τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος, επιδημιολόγος πεδίου και υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης, μίλησε στον ALPHA, στην εκπομπή «Καλημέρα», εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα ιχνηλάτησης λόγω της κόπωσης και ταυτόχρονα αδιαφορίας των πολιτών γύρω από το θέμα αυτό.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το αρχείο των επαφών που λαμβάνουμε, αυτό δηλαδή που ζητούμε από το ίδιο το κρούσμα να συμπληρώσει και να μας στείλει, έρχεται πίσω με μόνο δύο ονόματα συμπληρωμένα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή ότι μόνο με δύο άτομα ήρθε σε επαφή το διάστημα που ζητείται», ανέφερε ο κύριος Σιλβέστρος.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι σκάνε μεγάλες αλυσίδες καθημερινά και προκύπτουν καινούρια κρούσματα τα οποία όταν γίνει η ιχνηλάτηση, διαπιστώνεται πως δεν έχουν δηλωθεί.

Παράλληλα, ο επιδημιολόγος πεδίου επισημαίνει ότι πολλά από τα άτομα που βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό, δεν θέλουν να δηλώσουν τις επαφές τους γιατί ντρέπονται. Νιώθουν ενοχές να δηλώσουν όλες τις επαφές που είχαν γιατί εκτός του ότι θα διαπιστωθεί πως δεν προσέχουν βγαίνοντας έξω, φοβούνται επίσης μην τυχόν και το μάθει η επαφή και στοχοποιηθούν οι ίδιοι.

«Είμαστε σε μια εμπόλεμη ζώνη, είμαστε πίσω από τα αναχώματα και δεχόμαστε χειροβομβίδες», είπε χαρακτηριστικά ο Σιλβέστρος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

«Έχουμε περιστατικά τα Σαββατοκύριακα, τόσο αυτό όσο και το προηγούμενο, που γονείς έχουν βγάλει τα παιδιά τους έξω από το σπίτι, μένουν σε μπαλκόνια και σε ταράτσες γιατί φοβούνται μην τους φέρουν τον ιο μέσα στο σπίτι και πολλαπλασιαστεί και κολλήσουν ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον τους»

Πλέον ο ιος είναι παντού αφού όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτισης εντοπίζεται σε summer schools, σχολεία, νηπιαγωγεία, κατασκηνώσεις, σε ποδοσφαιρικές ομάδες, σε στρατόπεδα και σε διάφορες τελετές που πραγματοποιούνται όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες.

«Δεν υπάρχει πλέον στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι όταν βγαίνουν έξω μπορεί να κολλήσουν κορωνοϊό», τόνισε ο Σιλβέστρος.

«Εκ των υστέρων υπάρχει πανικός. Τα κινητά μας έχουν κατακλυστεί από τηλεφωνήματα από τον κόσμο», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την πορεία των κρουσμάτων ο επιδημιολόγος πεδίου, Βαλεντίνος Σιλβέστρος τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση αλλά αντιθέτως θα παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση, αφού όλοι όσοι κόλλησαν αυτές τις 3 εβδομάδες θα δημιουργήσουν μεγάλη διασπορά στη κοινότητα και από αυτά τα άτομα θα προκύψουν καινούρια κρούσματα.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top