ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ.Ομήρου: Σημείο αναφοράς ο Λάκης Ψημολοφίτης

Γ.Ομήρου: Σημείο αναφοράς ο Λάκης Ψημολοφίτης

Ως μια απαστράπτουσα προσωπικότητα που λάμπρυνε τα ιδεώδη του αθλητισμού, που στρατεύτηκε στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, χαρακτήρισε τον Λάκη Ψημολοφίτη, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

«Και τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς του Λάκη Ψημολοφίτη», ανέφερε ο κ. Ομήρου εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, αυτό που μπορεί με βεβαιότητα να λεχθεί είναι ότι ο Λάκης Ψημολοφίτης ως αθλητής, αθλητικός παράγοντας, εθνικός και κοινωνικός αγωνιστής αποτέλεσε την ιδανική σύζευξη αφοσίωσης στην ιδέα του ολυμπιακού ιδεώδους του αθλητισμού και εθνικής και κοινωνικής δράσης. Γιατί υπηρέτησε τη ζώσα κοινωνική, εθνική και κοινωνική πραγματικότητα.

Όπως είπε, ο Λάκης Ψημολοφίτης βρέθηκε στις επάλξεις του αντιαποικιακού – εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55-59, στρατεύτηκε στον αγώνα για υπεράσπιση του κράτους από την επιχείρηση υπονόμευσης του με την τουρκοανταρσία του 1963-64, προέβαλε αντίσταση στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας το 1974 και στην τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

«Οι χώροι της σκοποβολής στην Κύπρο και διεθνώς», συνέχισε,« οι κοινωνικές συνάξεις, οι συνεδρίες της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας και των Διεθνών και Πανευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, των Επιχειρηματικών Συσκέψεων, των Συλλογικών Οργάνων της πολιτικής του δράσης ως στελέχους της ΕΔΕΚ, μπορούσαν με την ίδια ευκολία να αντιληφθούν και να νοιώσουν ότι έχουν απέναντι τους ένα σημαντικό άνθρωπο».

Λαμπρός επιχειρηματίας, διέπρεψε στη δημιουργία πρωτοποριακών επιχειρήσεων στην Κύπρο και την Ελλάδα με κορυφαία τη βιομηχανία φυσιγγίων διεθνούς εμβέλειας. Πρόεδρος και μέλος Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Ο κ. Ομήρου σκιαγράφησε την πορεία του Λάκη Ψημολοφίτη, σημειώνοντας ότι εκλιπών ήταν σκαπανέας, θεμελιωτής και αρχιτέκτονας του αθλήματος της σκοποβολής, τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας, πρώτος Ελληνας Βαλκανιονίκης με χρυσό μετάλλιο, Ολυμπιονίκης το 1972 στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Μόναχο, ενώ υπήρξε πρωτεργάτης στη δημιουργία της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου που εντάσσεται στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες.

Πρόσθεσε ότι το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας, κόσμημα του σκοπευτικού αθλήματος και της διάδοσης του στον κυπριακό χώρο ήταν έργο ζωής για τοΛάκη Ψημολοφίτη.

«Σε χάνουμε σε ώρες δύσκολες. Σε ώρες που η φωτεινή και δημιουργική σου παρουσία ήταν αναγκαία. Όμως το πνεύμα σου θα μείνει μαζί μας ζωντανό, άφθορο και ανέγγιχτο να μας συνοδεύει. Όπως έλαμψες με τη ζωή σου, θα εξακολουθήσεις να αποτελείς σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top