ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Πήγαν διακοπές τα κρούσματα, θα έρθουν μαζεμένα - Τι φοβούνται οι επιδημιολόγοι;

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Πήγαν διακοπές τα κρούσματα, θα έρθουν μαζεμένα - Τι φοβούνται οι επιδημιολόγοι;

Μόλις 165 κρούσματα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή (Κυριακή 15 Αυγούστου) καθιερωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που συνηθίσαμε τις τελευταίες ημέρες.

Το νούμερο αυτό μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα πλασματικό εάν ληφθεί υπόψη ότι πραγματοποιήθηκαν μόλις 14.008 τεστ ανίχνευσης της νόσου με το βαθμό θετικότητας να ξεπερνά εκ νέου το 1% (1.18%).

Η νέα πτυχή ανησυχίας αφορά τους post-covid ασθενείς -δηλαδή ασθενείς που σταμάτησαν να είναι μολυσματικοί και θα έπρεπε να θεωρείται πως ξεπέρασαν τη μάχη με τον ιό- αφού 13 εξ’αυτών συνεχίζουν να νοσηλεύονται και μάλιστα διασωληνομένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως είχε εκτεταμένα αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα η εντονότερη ανησυχία των επιδημιολόγων επικεντρωνόταν στο τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου. Συγκεκριμένα η μαζική έξοδος των συμπολιτών μας για διακοπές -ιδιαίτερα στα παράλια- θα έφερνε όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο συγχρωτισμό τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε συνάρτηση με τις γενναιόδωρες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, την ψυχολογική κόπωση του μέτρου από τη μάχη με την πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αλλά και τις επιθετικές μεταλλάξεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κράμα που ευνοεί την -ήδη μεγάλη- διασπορά.

Εάν προσθέσουμε την παύση του δωρεάν προγράμματος των τεστ αντιγόνων που παρείχε το Υπουργείο Υγείας παρέα με το γεγονός ότι αρκετός κόσμος πιθανόν να μην έμπαινε στη διαδικασία να εξεταστεί -εάν αυτό δεν ήταν απολύτως απαραίτητο- καθιστούν τους προβληματισμούς… εύλογους.

Ο μειωμένος αριθμός των εξετάσεων μπερδεύει ακόμη περισσότερα τα δεδομένα με τους ειδικούς να μη μπορούν να έχουν ενώπιον τους μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα και το ενδιαφέρον να μετατίθεται στις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών.

Σε περίπτωση που οι φόβοι επιβεβαιωθούν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας κάτι που με τον αριθμό των νοσηλευόμενων θα δημιουργήσει ασύμμετρες πιέσεις.

Στο απευκταίο αυτό σενάριο η άμεση λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει μονόδρομο, με τον Σεπτέμβριο να πλησιάζει αφού έχει τονιστεί πως είναι προτεραιότητα να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο (κατ’επέκταση να ανακουφιστούν τα νοσηλευτήρια) πριν την φθινοπωρινή αναμενόμενη έξαρση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top