ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ανησυχία και σενάρια, μαχαίρι στις συναθροίσεις; - Με ποια μέτρα θα υποδεχθούμε τον Σεπτέμβριο

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ανησυχία και σενάρια, μαχαίρι στις συναθροίσεις; - Με ποια μέτρα θα υποδεχθούμε τον Σεπτέμβριο

Στα ίδια επίπεδα συνεχίστηκε και η χθεσινή (Πέμπτη 19/8) καθιερωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν άλλα 420 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ άλλοι 3 συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη με τον Covid-19.

Το μοτίβο φαίνεται να βρίσκεται σε σταθεροποίηση όμως κάτι τέτοιο δε μοιάζει αρκετό αφού αφενός θα έπρεπε ήδη να έχει εκκινήσει να διαφαίνεται μία πτωτική βελτιωτική τάση και αφετέρου αρκετός κόσμος βρίσκεται ακόμη σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών κάτι που δεν επιτρέπει στους επιδημιολόγους να έχουν ενώπιον τους μία αποκρυσταλλωμένη εικόνα σε αυτό το στάδιο.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η κλεψύδρα έχει αρχίσει ν’αδειάζει αφού έχει διασαφηνιστεί πως η κατάσταση θα πρέπει να έχει τεθεί υπό ένα σχετικό έλεγχο. Ο λόγος αφορά το πλάνο που έχει εκπονηθεί και προδιαθέτει τη σημαντική μείωση περιστατικών, νοσηλευόμενων, βαθμού θετικότητας και διασποράς με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταστήσει σαφές πως σύμφωνα με τις προβλέψεις η κάθοδος του φθινοπώρου θα επιφέρει μία νέα έξαρση -ο βαθμός της οποίας δε μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί- με την αλλαγή και του καιρού να προμηνύει αλυσιδωτές αλλαγές στην επιδημιολογική εικόνα.

Παρατηρώντας πλέον το μοτίβο, τα αυξημένα περιστατικά εποχικής γρίπης σε συνδυασμό με τις μαζικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά καθιστώντας λογικό και επόμενο να υπάρξουν περισσότερα περιστατικά.

Μαζί με τα προαναφερθέντα, οι μεταλλάξεις καθιστούν τον γρίφο που έχουν μπροστά τους συμβουλευτική επιστημονική ομάδα, Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας, αρκετά πιο δισεπίλυτο αφού παρατηρούνται πιο επιθετικές και απρόβλεπτες ενώ παράλληλα χρειάζεται να γίνονται εν τάχει συγχρονισμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι τους.

Η τρίτη δόση του εμβολιασμού -η λογική λέει πως θα ξεκινήσει εκ νέου ο κύκλος με σειρά προτεραιότητας- αποτελεί μία από τις εντονότερες σκέψεις της επιδημιολογικής ομάδας. Εικάζεται πως θα χρειαστεί οι ευάλωτες ομάδες να… ανανεώσουν τα ποσοστά αντισωμάτων τους σαν πρώτο βήμα για την απόκρουση του τέταρτου κύματος.

Συναθροίσεις και συνωστισμός θα αποτελέσουν πιθανότατα τον πρώτο τομέα επέμβασης των νέων μέτρων. Όπως προαναφέραμε οι αρμόδιοι ανησυχούν για τις συναθροίσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά εσωτερικούς χώρους -υποστατικά ή οικίες- με το πλαφόν του μέγιστου αριθμού ατόμων να αναμένεται να δεχθεί μείωση.

Το Safepass θεωρείται πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα και παρουσιάζεται ως δικλείδα ασφαλείας και για τους μη εμβολιασμένους και δεν αναμένεται να πάει πουθενά τους επόμενους μήνες ενώ σκληρά περιοριστικά μέτρα τύπου μηνυμάτων για κατ’εξαίρεση μετακίνηση (8998) ή lockdown θεωρούνται ιδιαίτερα απομακρυσμένα και θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top