ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Στην πρίζα η επιστημονική ομάδα - Οι φόβοι που φέρνει η νέα μετάλλαξη

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ:  Στην πρίζα η επιστημονική ομάδα - Οι φόβοι που φέρνει η νέα μετάλλαξη

Μικρή αλλά σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η βελτίωση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας εντοπίστηκαν 311 νέα περιστατικά του ιού με το ποσοστό θετικότητας να κατεβαίνει στο 0.6% ενώ παράλληλα εμφανής είναι και η ‘ανακούφιση’ των νοσηλευτηρίων με τους νοσηλευόμενους να φτάνουν τους 194, εκ των οποίων οι 70 σε σοβαρή κατάσταση.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι φυσικά αυτά που φέρνουν ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας και όχι μόνο. Όπως έχουμε παρατηρήσει κάθε μετάλλαξη έχει διαφορετικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που σχετίζονται είτε με το ρυθμό εξάπλωσης, τη συμπτωματολογία, το διάστημα επώασης κτλ.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα σε σχέση με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ αφορά κυρίως την καθυστέρηση από την ημέρα μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων. Σύμφωνα με έρευνα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώθηκε πως άτομο που μολύνεται με τον ιό μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα μέχρι και 6 ημέρες μετά τη μόλυνση (5.8) ή ακόμη και 2 ημέρες μετά τη θετική εύρεση ιικού RNA.

Με απλά λόγια σημαίνει πως άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί για σχεδόν 6 ημέρες να μην εμφανίσει οποιαδήποτε εμφανή συμπτωματολογία ενώ παράλληλα για 2 ημέρες μπορεί να μεταδίδει τον ιό όντας ασυμπτωματικός. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, τόσο την ανακοπή της διασποράς αλλά και -ήδη- πολύ δύσκολο πρότζεκτ της μονάδας ιχνηλάτησης αφού δύναται να δημιουργηθούν διάφορες αλυσίδες που θα εντοπιστούν όταν είναι πλέον αργά. 

Ενόψει λοιπόν της φθινοπωρινής περιόδου επιστημονική ομάδα, Υπουργείο Υγείας και Κυβέρνηση προσπαθούν να εκπονήσουν πλάνο το οποίο θα θωρακίσει τη χώρα μας σε τέτοιο βαθμό που να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο από την αναμενόμενη έξαρση. Εμβολιασμός και Safepass είναι μέχρι στιγμής τα δύο μεγαλύτερα όπλα στη φαρέτρα της καταπολέμησης της πανδημίας όμως δεν αποκλείεται χαλαρώσεις τις οποίες απολαύσαμε το καλοκαίρι να αποτελέσουν παρελθόν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top