ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Περάσαμε τελικά το τέταρτο κύμα; - Οι ανησυχίες και οι φόβοι

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Περάσαμε τελικά το τέταρτο κύμα; - Οι ανησυχίες και οι φόβοι

Συνεχής είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας την τελευταία εβδομάδα με την κατάσταση παρ'όλα αυτά να θεωρείται τόοσ ευμετάβλητη που δεν αφήνει χρόνο για χαμόγελα αισιοδοξίας. 

Τα δεδομένα δείχνουν μία ξεκάθαρη πτωτική τάση στους δείκτες ενώ όπως φαίνεται σε πρώτη φάση το διάστημα του Δεκαπενταυγούστου πέρασε -σχεδόν- αναίμακτα σε ότι αφορά την εικόνα, αφού δεν παρουσιάστηκε κάποια έξαρση στο μεσοδιάστημα με το πλάνο να παίρνει την επιθυμητή του πορεία.

Στο προσκήνιο πλέον βρίσκεται η τρίτη δόση του εμβολιασμού αφού η πλειοψηφία της επιστημονικής ομάδας θεωρεί πως η χώρα μας δε θα πρέπει να μείνει στην αναμονή για τις οδηγίες του ECDC, αφού κάτι τέτοιο πιθσνότατα να επιφέρει αδικαιολόγητη καθυστέρηση -ακόμη και εβδομάδων- ενώ θα έπρεπε να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαικών χωρών που έχουν ήδη αποφανθεί να εκκινήσουν τη διαδικασία. 

Η Κύπρος είναι ήδη εξοπλισμένη με υπέραρκετες δόσεις εμβολίων ούτως ώστε να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών της 3ης δόσης με το πλάνο να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκπόνησης. Ευάλωτοι, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή κρούσης αφού αποτελούν την βάση της πυραμίδας πάνω στην οποία θα χτιστεί το τείχος ανοσίας. 

Αβεβαιότητα υπάρχει ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, αφού δε μπορεί να είναι τυχαίες οι αναφορές και οι προβλέψεις σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης το ερχόμενο φθινόπωρο. Το ζήτημα πλέον είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και με την προσπάθεια να επικεντρώνεται πλέον στην πρόληψη και όχι την καταστολή των εστιών που δημιουργούνται. 

Η φοβία πηγάζει από την επιθετικότερη μετάλλαξη, αφού παρά την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη όπως παρατηρήσαμε και το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στα νοσηλευτήρια μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει. Κλειδί αποτελεί η προστασία των νοσηλευτηρίων που απαρτίζουν το σύστημα υγείας αφού αυτό διαφυλάσσεται -μέχρις στιγμής υποδειγματικά- σαν κόρη οφθαλμού. Επί της ουσίας είναι και ο δείκτης που καθορίζει τα μέτρα με την κατάσταση να θεωρείται επικίνδυνη, όταν πλησιάσει η πληρότητα των κλινών το 100%. 

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, και απορρέει τόσο από τις δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του υπουργού Υγείας δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για να επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Τυχόν lockdown δύναται να αποβεί καταστροφικό, με την οικονομία να έχει ταλαιπωρηθεί δεόντως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και με τις προσπάθειες για ανάνηψη να έχουν εκκινήσει από την καλοκαιρινή περίοδο. 

Θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο έχοντας το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο, τόσο σε ότι αφορά ανθρώπινες ζωές, όσο και στην προστασία του τομέα της οικονομίας ευελπιστώντας η χώρα μας -αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης να βγεί από αυτό το τέλμα και να επιστρέψει στην -προ πανδημίας- κανονικότητα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top