ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Δεν είναι για όλους η 3η δόση του εμβολίου - Για ποιους ‘χτυπά η καμπάνα’, ποιοι οι κίνδυνοι

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Δεν είναι για όλους η 3η δόση του εμβολίου - Για ποιους ‘χτυπά η καμπάνα’, ποιοι οι κίνδυνοι

Την βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών ήρθε να μετριάσει η χθεσινή (Πέμπτη 26/8) ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία άλλοι 5 συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη με τον ιό αφήνοντας την τελευταία τους πνοή σε κάποιο νοσηλευτήριο.

Ο βαθμός θετικότητας διατηρήθηκε αρκετά κάτω από την ποσοστιαία μονάδα (0.54%) παρά τα 254 νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, με τις διεργασίας για τη δημιουργία πλάνου της επόμενης μέρας να συνεχίζονται πυρετωδώς.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Στην ημερήσια διάταξη τίθεται πλέον καθημερινά το ζήτημα της έναρξης νέου κύκλου εμβολιασμών με την 3η δόση να αποτελεί αδιαμφισβήτητα το κεντρικό ζήτημα γύρω από το οποίο αναμένεται να καταρτιστεί το νέο πλάνο. Η πλειοψηφία της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας φέρεται να είναι πεπεισμένη πως όχι μόνο δεν πρέπει να αποφευχθεί η 3η δόση, αλλά η εκκίνηση πρέπει να γίνει άμεσα χωρίς να αναμένονται οι οδηγίες από τον ΕΜΑ και τον ECDC.

Ο λόγος έχει να κάνει με τυχόν καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, αφού όπως έχει διαφανεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις μια τέτοια ανακοίνωση μπορεί να καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες. Παρατηρώντας τις μέχρι στιγμής δημοσιευμένες μελέτες και ακολουθώντας το μοτίβο των τελευταίων 18 μηνών -αλλά και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών- η επιστημονική ομάδα προωθεί την άμεση χορήγηση της 3ης δόσης.

Αυτό που όμως ξεκαθαρίζεται, είναι το γεγονός πως η 3η δόση δεν αφορά όλους, δεν περιλαμβάνει δηλαδή το γενικό πληθυσμό. Πρόκειται κυρίως για ευπαθείς-ευάλωτες ομάδες που περιλαμβάνουν πέραν των ηλικιωμένων, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κτλ με το κυριότερο ‘κώλυμα’ να παρουσιάζεται στο ηλικιακό όριο το οποίο θα τεθεί.

Από τις πρώτες πληροφορίες διαφαίνεται πως πρόθεση είναι το όριο αυτό να βρίσκεται αρκετά πάνω από αυτό που έχει θέση πχ το Ισραήλ (30 χρονών και άνω) με τις σκέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70 ετών. Πάντως το θέμα της μονομερούς απόφασης χορήγησης της 3ης δόσης πριν τις απαιτούμενες συστάσεις των διεθνών οργανισμών ελλοχεύει και νομικούς κίνδυνους.

Και αυτό διότι σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν οι χώρες που αποφασίζουν κατά βούληση να προχωρήσουν σε ενισχυτικές δόσεις μπορεί να βρεθούν ενώπιον νομικών ζητημάτων στη συνέχεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top