ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέραν των €50 εκ. το χρέος της Τουρκίας στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη», λέει η Λευκωσία

Πέραν των €50 εκ. το χρέος της Τουρκίας στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη», λέει η Λευκωσία

Για «κατάφωρη παραβίαση των νομικών υποχρεώσεων» εκ μέρους της Τουρκίας, κάνει λόγο η Λευκωσία, η οποία ζητά από την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σημειώνοντας παράλληλα ότι το χρέος της Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα €50 εκ. στην περίπτωση των οφειλόμενων αποζημιώσεων στην ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη».

Σε κυβερνητικό υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει 14-16 Σεπτεμβρίου, η Λευκωσία σημειώνει ότι οι υποθέσεις της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη» βρίσκονται ενώπιον των Μονίμων Αντιπροσώπων καθώς έχει εκπνεύσει η προθεσμία για καταβολή των αποζημιώσεων σε 33 περιπτώσεις - σε κάποιες περιπτώσεις από το 2007 - ενώ εκκρεμεί και το θέμα των ατομικών μέτρων στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, στις 13 Μαρτίου 2019 είχε υπολογιστεί ότι το υφιστάμενο χρέος της Τουρκίας στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» ανέρχεται σε €52.842.414,97, χωρίς, όπως σημειώνει η Λευκωσία, να λαμβάνεται υπόψη το ποσό των €103.493.835,62 για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν στην 4η διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και των €244.692,99 στις υποθέσεις «Βαρνάβα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την παραγνώριση της υποχρέωσης της Τουρκίας να καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις σε 33 περιπτώσεις της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» ενώ διατυπώνει το αίτημα να δώσει οδηγίες στη Γραμματεία να ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση, με την οποία να ζητείται από τις τουρκικές αρχές να προχωρήσουν με την πληρωμή χωρίς καθυστέρηση.

Όσον αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, την οποία η Τουρκία παραπέμπει στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», η Λευκωσία σημειώνει ότι μια αίτηση στην «επιτροπή» δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της αιτήτριας. Χαρακτηρίζει παράλληλα ως «ανεπαρκή» την προσφορά που της έγινε το 2007 από την «επιτροπή» για ανταλλαγή ή αποζημίωση, όχι όμως αποκατάσταση.

Ζητά ακολούθως από το Σώμα να ζητήσει από την Τουρκία να παράσχει πληροφόρηση σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τον ισχυρισμό για μεταβίβαση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου σε άλλους χρήστες, την ανάπτυξη της και για το αν πρόκειται για Τουρκοκύπριους χρήστες που έχουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, ενώ διερωτάται για ποιόν λόγο ήταν τόσο χαμηλό το ποσό της προσφοράς.

Η εξέταση των ατομικών μέτρων της κ. Λοϊζίδου θα πρέπει να συνεχιστεί μόλις η Τουρκία παράσχει την σχετική πληροφόρηση, καταλήγει στο υπόμνημά της η Λευκωσία.

Επιστολές στην Επιτροπή Υπουργών είχαν σταλεί τις προηγούμενες ημέρες και από την νομική εκπροσώπηση της κ. Λοϊζίδου, καθώς και των υποθέσεων της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις - Προσοχή στους οδηγούς συνιστούν οι Βρετανικές Βάσεις

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Στο νοσοκομείο οδηγός - Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα

Χρήστος Μάστορας: Οι πρώτες φωτογραφίες στον ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα έχει την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top