Στο Λίβανο ο ΥΠΕΞ για επίσκεψη εργασίας

Στο Λίβανο ο ΥΠΕΞ για επίσκεψη εργασίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει το απόγευμα της Τρίτης στο Λίβανο για επίσκεψη εργασίας, την πρώτη που πραγματοποιείται σε Υπουργικό επίπεδο από αξιωματούχο Κράτους Μέλους της ΕΕ, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.


Στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών θα βρεθούν οι διαβουλεύσεις που θα έχει αύριο με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdullah Bou Habib.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι Χριστοδουλίδης και Bou Habib, θα έχουν το πρωί της Τετάρτης κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα η τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και θα εξετασθούν τρόποι με τους οποίους η Κύπρος ως το πλησιέστερο Κράτος Μέλος της ΕΕ μπορεί να συνδράμει, ενώ θα ανασκοπηθεί επίσης το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου και θα συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις ως προς τα επόμενα βήματα στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας - Λιβάνου.

Περαιτέρω, αναμένεται να συζητηθούν γενικά οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και οι σχέσεις ΕΕ - Λιβάνου και ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ενδυνάμωσή τους.

Με το πέρας των επαφών τους, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 12.00).

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Najib Miqati, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Karantina, του οποίου η παιδιατρική και μαιευτική πτέρυγα ανοικοδομούνται αυτό το διάστημα με χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την καταστροφή που το νοσοκομείο υπέστη από την περσινή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξη του στη Βηρυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο St. George, όπου θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή Edgar Joujou και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακολούθως θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και τον εξοπλισμό της καταστραφείσας από την έκρηξη πτέρυγας αιμοδιάλυσης του νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Σε συναγερμό η Κύπρος- «Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να κρατήσει πάνω από 5 εβδομάδες» λέει ο Τραμπ

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Σε συναγερμό η Κύπρος- «Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να κρατήσει πάνω από 5 εβδομάδες» λέει ο Τραμπ

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

BEST OF TOTHEMAONLINE