LIKE ONLINE

Facebook: Δεν υπήρξε «κακόβουλη δραστηριότητα» πίσω από το κρασάρισμα

Facebook: Δεν υπήρξε «κακόβουλη δραστηριότητα» πίσω από το κρασάρισμα

Η εταιρεία Facebook Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε κάποια «κακόβουλη δραστηριότητα» στις λανθασμένες αλλαγές ρυθμίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι υπηρεσίες της, για πολλές ώρες, τη Δευτέρα.

Πρωτοφανές ήταν το χθεσινό «μπλακ άουτ» σε Facebook, Instagram και Whatsapp και οι υποθέσεις γύρω από το πώς ακριβώς συνέβη είναι πολλές.

Facebook: Το «παρασκήνιο» του χθεσινού κρασαρίσματος – Γιατί η μετοχή του είχε πέσει από τον Σεπτέμβρη
Οι εφαρμογές του Facebook – που περιλαμβάνουν το Facebook, το Instagram, το WhatsApp, το Facebook Messenger και το Oculus – άρχισαν να εμφανίζουν μηνύματα σφάλματος περίπου στις 18:40 (ώρα Ελλάδος) και μέσα σε πέντε λεπτά η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είχε «εξαφανιστεί» από το διαδίκτυο.

Τελικά, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε για την Ελλάδα γύρω στις 12:55 π.μ. τα ξημερώματα της Τρίτης. Επρόκειτο για το χειρότερο «κρασάρισμα» της σελίδας, από το 2008 μέχρι σήμερα.

Τι συνέβη από τεχνικής άποψης
Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για περίπου έξι ως επτά ώρες σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

Η εταιρεία είπε ότι το πρόβλημα αφορούσε δύο στοιχεία που βοηθούν τη λειτουργία του διαδικτύου: το σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) και το πρωτόκολλο Border Gateway (BGP). Το DNS είναι ουσιαστικά το σύστημα διευθύνσεων, οι «συντεταγμένες» για τη θέση κάθε ιστότοπου στο διαδίκτυο, την λεγόμενη διεύθυνση IP του. Το BGP είναι ο «οδικός χάρτης» που βοηθά τον κάθε browser (π.χ. Google Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer) να περιηγηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην διεύθυνση IP του κάθε ιστότοπου.

Η εταιρεία ασφάλειας ιστοτόπων «Cloudflare» επιβεβαίωσε ότι μια σειρά ενημερώσεων «μπέρδεψε» το BGP, σε σημείο που να μην μπορεί να βρίσκει το Facebook και τις άλλες σελίδες.

Το πρόβλημα δεν επηρέασε μόνον τις σελίδες του ομίλου Facebook: Πολλοί οργανισμοί αντιμετώπισαν διαταραχές και βραδύτητα στο δίκτυό τους, εξαιτίας των δισεκατομμυρίων συσκευών που ζητούσαν συνεχώς τις τρέχουσες συντεταγμένες του Facebook .com, Instagram.com και WhatsApp.com.

Ποιος φταίει;
Χθες το βράδυ, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματα της εταιρείας.

Πράγματι, οι ενημερώσεις που φαίνεται πως προκάλεσαν το «μπέρδεμα» του BGP θα πρέπει να προήλθαν από το εσωτερικό της εταιρείας, καθώς το Facebook διαχειρίζεται τα σχετικά αρχεία εσωτερικά και διαθέτει τους δικούς του σέρβερ DNS. Το εάν οι ενημερώσεις έγιναν τυχαία ή κακόβουλα παραμένει ακόμη άγνωστο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Dough Madory, της αμερικανικής εταιρείας παρακολούθησης δικτύων Kentik inc., το ενδεχόμενο κάποιος μέσα από το Facebook να έκανε «γκάφα» είναι αρκετά πιθανό.

«Την περασμένη χρονιά, είχαμε δει πολλά μπλακάουτ, όταν η εταιρεία έκανε ενημερώσεις που πήγαιναν στραβά. Προφανώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να τους χάκαρε κάποιος, αλλά θα μπορούσαν εύκολα να το έχουν προκαλέσει και οι ίδιοι στον εαυτό τους», εξηγεί ο ειδικός.

Το Facebook…πωλείται: Το χθεσινό κρασάρισμα έκανε πολλές εταιρείες κατοχύρωσης ηλεκτρονικών διευθύνσεων να διαθέσουν την διεύθυνση facebook.com προς πώληση.

Γιατί όμως διήρκεσε τόσο το πρόβλημα;

Σύμφωνα με όσα μετέφερε χθες η δημοσιογράφος των New York Times, Sheera Frenkel, μετά από επικοινωνία με εργαζόμενο στον τεχνολογικό κολοσσό, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο κτήριο για να λύσουν το πρόβλημα, καθώς οι κάρτες εισόδου είχαν μπλοκαριστεί.

Εντωμεταξύ, οι υπάλληλοι που εργάζονται στην Facebook εξ αποστάσεως (που αποτελούν και την πλειοψηφία) δεν μπόρεσαν να παρέμβουν, καθώς η ενημέρωση του συστήματος τους απέκλειε επίσης από την πρόσβαση στους κεντρικούς υπολογιστές της εταιρείας.

Οι οικονομικές συνέπειες
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ιδρυτής του Facebook, μέσα σε λίγες ώρες είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά σχεδόν… 7 δισ. δολάρια, ρίχνοντάς τον παράλληλα και στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπου του πλανήτη.

Το παγκόσμιο blackout οδήγησε τη μετοχή της εταιρεία σε selloff, σημειώνοντας απώλειες πάνω από 5% τη Δευτέρα, προσθέτοντας απώλειες σχεδόν 15% από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η πτώση της μετοχής της Facebook τη Δευτέρα μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 120,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 140 δισ., ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπίλ Γκέιτς, στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη του Bloomberg. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, από τις 13 Σεπτεμβρίου η περιουσία του Ζούκερμπεργκ έχει μειωθεί κατά 19 δισ. δολάρια.

Το παρασκήνιο και οι «ύποπτες» συμπτώσεις
Δεν είναι λίγοι οι εκείνοι που συνδέουν την χθεσινή κατάσταση με τις αποκαλύψεις της μάρτυρος Φράνσις Χάουγκεν, στην εκπομπή 60 Minutes.

Η τριαντάχρονη πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook θα καταθέσει σήμερα, Τρίτη, στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας. Την Κυριακή, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, μέλος της Επιτροπής αυτής, εξύμνησε το θάρρος της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος.

 Πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Φράνσις Χάουγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύτηκε κυρίως στην Wall Street Journal.

Τα έγγραφα αυτά, βέβαια, είχαν αρχίσει να δημοσιεύοnται στην WSJ από τον περασμένο μήνα.

Μέχρι σήμερα, η σειρά The Facebook Files της WSJ έχει αναφέρει ότι:

Το πρόγραμμα XCheck του Facebook εξαιρεί χρήστες «υψηλού» προφίλ (π.χ. οι σταρ του κινηματογράφου, οι πολιτικοί και οι μεγιστάνες των επιχειρήσεων) από τους συνηθισμένους κανόνες του ενάντια στη δημοσίευση υβριστικού περιεχομένου ή «εμπρηστικών ισχυρισμών που οι ελεγκτές δεδομένων του Facebook έκριναν ψευδείς».

Το Instagram έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων -κυρίως κοριτσιών- που προσπαθούν να ανταποκριθούν στα «μη ρεαλιστικά» εμφανισιακά πρότυπα που προβάλλονται μέσω της σελίδας.


Το Facebook τείνει να κάνει τους χρήστες του «πιο θυμωμένους» μέσω της ευρείας διάδοσης αμφιλεγόμενου, αλλά και ιδιαίτερα «καθηλωτικού» περιεχομένου.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, η WSJ δημοσίευσε ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο οι «διακινητές ανθρώπων» χρησιμοποιούν το Facebook «για να παρασύρουν τις γυναίκες σε κακοποιητικές καταστάσεις επαγγελματικής απασχόλησης» και ότι «ένοπλες ομάδες» χρησιμοποιούν αναρτήσεις στο Facebook «για να υποκινήσουν βία κατά των εθνικών μειονοτήτων». Όπως ανέφερε το άρθρο, το Facebook είχε ως τότε ανταποκριθεί «ανεπαρκώς» έως και «καθόλου» στα συγκεκριμένα προβλήματα.
Σε ένα ακόμη άρθρο που είχε ανέβει στον ιστότοπο της WSJ, αναφερόταν, επίσης, ότι «παρά την πρόθεση του Ζούκερμπεργκ να προωθήσει τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, η τρέχουσα «δυναμική» του Facebook (π.χ. το γεγονός ότι “εξαγριώνει” τους χρήστες του, όπως προαναφέρθηκε), στην πραγματικότητα υπονομεύει τέτοιου είδους προσπάθειες του CEO».

Όλα αυτά έρχονται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία το Facebook έχει να αντιμετωπίσει μια αντιμονοπωλιακή αγωγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία υποστηρίζει πως η εταιρεία χρησιμοποιεί την κυριαρχία της για να «στριμώξει» τους ανταγωνιστές της.

Ταυτόχρονα, εναντίον του Facebook «τρέχει» και η έρευνα της Γερουσίας για την ασφάλεια και την χρήση των δεδομένων των χρηστών, από μεριάς της εταιρείας. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής εντάσσεται και η κατάθεση της Φράνσις Χάουγκεν, που θα γίνει σήμερα ενώπιον της Γερουσίας.

Ο Ζούκερμπεργκ ενώπιον της Γερουσίας

Αξίζει να αναφερθεί πως, κατά τη διάρκεια του χθεσινού κρασαρίσματος, πληροφορίες ήθελαν τα προσωπικά δεδομένα 1,5 δις χρηστών του Facebook να πωλούνται σε γνωστό φόρουμ χάκερ. Ο πωλητής ισχυριζόταν πως εκπροσωπούσε μια «μεγάλη εταιρεία που λαμβάνει δεδομένα από το Facebook και που έχει μαζέψει πάνω από 180.000 πελάτες μέσα στα 4 χρόνια λειτουργίας της». Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριζε πως η εταιρεία του είναι «καθ’ όλα νόμιμη»…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top