ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Υλικό ασπίδα κατά του κορωνοϊού - Με ποιο τρόπο απορροφάται και εξουδετερώνεται ο ιός

Υλικό ασπίδα κατά του κορωνοϊού - Με ποιο τρόπο απορροφάται και εξουδετερώνεται ο ιός

Το νέο υλικό έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση αναφορικά με την κατασκευή μασκών για το πρόσωπο καθώς και άλλων ειδών προστατευτικού ρουχισμού

 

Ενα υλικό πολλαπλών χρήσεων το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τόσο τον κορωνοϊό όσο και χημικές απειλές όπως είναι οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται στον χημικό πόλεμο ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν.

Το νέο υλικό έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση αναφορικά με την κατασκευή μασκών για το πρόσωπο καθώς και άλλων ειδών προστατευτικού ρουχισμού. Μάλιστα το συγκεκριμένο υλικό είναι επαναχρησιμοποιούμενο και το ύφασμα που θα ενσωματώνει το συγκεκριμένο υλικό αφότου καθαριστεί με χλωρίνη θα μπορεί να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

«Ενα υλικό με διττή λειτουργία το οποίο μπορεί να εξουδετερώνει τόσο χημικούς όσο και βιολογικούς τοξικούς παράγοντες είναι σημαντικό καθώς η πολυπλοκότητα του να ενσωματώνονται πολλά υλικά για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα είναι μεγάλη», σημείωσε ο Ομαρ Φάρα, καθηγητής Χημείας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών Weinberg, μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας του Northwestern, ειδικός στα μεταλλο-οργανικά πλέγματα (metal-organic frameworks, MOFs) που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας που εφαρμόστηκε για τη δημιουργία του υλικού.

Σημειώνεται πως το νέο υλικό βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη του καθηγητή στο πλαίσιο της οποίας είχε δημιουργηθεί ένα νανοϋλικό που απενεργοποιεί τοξικούς νευρικούς παράγοντες. Μάλιστα αφότου έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, οι επιστήμονες κατάφεραν να ενσωματώσουν αντι-ιικούς και αντιβακτηριακούς παράγοντες στο συγκεκριμένο υλικό.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής τα MOFs είναι «εκλεπτυσμένα σφουγγάρια». Τα νανοϋλικά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν πολλές οπές οι οποίες μπορούν να «συλλαμβάνουν» αέρια, μικροσταγονίδια και άλλους παράγοντες – όπως ένα σφουγγάρι ρουφά το νερό. Στο νέο υλικό, οι κοιλότητες των MOFs έχουν καταλύτες που εξουδετερώνουν τοξικά χημικά, ιούς και βακτήρια. Το πορώδες νανοϋλικό μπορεί εύκολα να «ντύσει» υφάσματα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη δημοσίευση στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (Journal of the American Chemical Society).

Την ίδια ώρα οι ερευνητές είδαν ότι το ύφασμα με το όποιο ήταν καλυμμένο το συγκεκριμένο ηλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «ασπίδα» ενάντια στον κορωνοϊό αλλά και ενάντια σε gram-αρνητικά βακτήρια (E.coli) και gram-θετικά βακτήρια (S.aureus). Ακόμη το υλικό κατάφερε να εξουδετερώσει το αέριο μουστάρδας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φάρα το ύφασμα είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστεί καθώς δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα αλλά ο βασικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία υφασμάτων. Όταν αυτό μπει σε μία μάσκα προσώπου τότε θα προσφέρει «αμφίδρομη» προστασία. Δηλαδή θα προστατεύει τόσο το άτομο που φορά τη μάσκα από πιθανόν μολυσμένα άτομα γύρω του αλλά και τον περίγυρο από ένα μολυσμένο άτομο που φορά τη μάσκα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top