Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα, τον Οκτώβριο - Χαμηλές ωστόσο οι προσδοκίες των καταναλωτών

Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα, τον Οκτώβριο - Χαμηλές ωστόσο οι προσδοκίες των καταναλωτών

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Κύπρου.


«Τον Οκτώβριο 2021, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.
 
Η άνοδος του ΔΟΣ αποδίδεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές κατέγραψε μικρή υποχώρηση.
 
Στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε άνοδο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και προς τα πάνω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.
 
Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν ευνοϊκότερα την τρέχουσα κατάστασή τους (πρόσφατες πωλήσεις, αποθέματα).
 
Στις κατασκευές οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς τα υπό εξέλιξη έργα τους και εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την καλυτέρευση του κλίματος στον τομέα.
 
Το κλίμα στη μεταποίηση ενισχύθηκε οριακά, κυρίως λόγω βελτιωμένων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες.
 
Τον Οκτώβριο το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή κάμψη. Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου, και εμφανίστηκαν πιο διστακτικοί σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.
 
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΗΦ)

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Δύο νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στην Κομ

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Δύο νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στην Κομ

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Κομ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα 16 ετών. Οι (IDF) έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters έκαναν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία όλοι οι πύραυλοι και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE