Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Στις 1800 οι αφίξεις μεταναστών τον Οκτώβριο, η συντριπτική πλειοψηφία από κατεχόμενα

30.10.2021
14:40
Πολιτική

Υπάρχει επιδείνωση στο θέμα των μεταναστευτικών ροών ιδιαίτερα τον μήνα Οκτώβριο, οπόταν έχουμε ξεπεράσει μόνο αυτό τον μήνα τις 1800 νέες αφίξεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών να φτάνει παράνομα από την πράσινη γραμμή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. 

Πρόσθεσε πως όλοι αυτοί οι μετανάστες "είναι συνεπικουρούμενοι από την Τουρκία" αφού "οι ροές φτάνουν μέσω των κατεχομένων από την Τουρκία “.  Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του, για το γεγονός, ότι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών με ιδιαίτερη αναφορά στις πάρα πολλές αφίξεις από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, σημειώνοντας πως αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα.

Είπε πως ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε επιτακτικά τη σύναψη διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, σημειώνοντας πως αποτελεί αίτημα της Κύπρου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των επιστροφών. 

Ο κ. Νουρής σημείωσε πως η Κύπρος είναι η χώρα μέλος της ΕΕ η οποία το 2021 είχε 8.500 απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε αιτητές, αλλά την ίδια ώρα δυστυχώς μπόρεσε να επιστρέψει  λιγότερους από 1.100 γιατί πάρα πολύ απλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί. 

Ο ΥΠΕΣ, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας του Νέου Χωρίου, είπε πως υφίσταται “ακόμη πρόβλημα στις κεντρικές φυλακές όπου υπάρχει πλέον ένας υπεράριθμός αριθμός κυρίως υπηκόων του Κονγκό, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από επαρχιακά δικαστήρια για σειρά αδικημάτων και όλα αυτά συνιστούν μια επιβαρυντική εικόνα για τη χώρα μας”. 

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση παίρνει συνεχή μέτρα, ωστόσο υπάρχει μια επιδείνωση της κατάστασης. Όσον αφορά τα θέματα των ροών, ξέρουμε, συνέχισε, “ότι πλέον παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι”.

Έχουμε μια μεγάλη πράσινη γραμμή μήκους 184 χιλιομέτρων, ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν είναι εύκολο να ελεχθεί η κατάσταση λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην πράσινη γραμμή, η οποία δεν είναι το φυσικό μας σύνορο.  Σημείωσε πως "ενώ έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές είτε μέσω των εικονικών φοιτητών , είτε μέσω των εικονικών γάμων, είτε ακόμα  τις θαλάσσιες ροές, εντούτοις αχίλλειος πτέρνα παραμένει η πράσινη γραμμή”. 

Άρα, ανέφερε, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να εντατικοποιήσουμε τη φύλαξη της πράσινης γραμμής ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η Κύπρος ξέρει πάρα πολύ καλά να σέβεται τους ανθρώπους, λέγοντας πως είμαστε μια πατρίδα ημικατεχόμενη,  με 200 χιλιάδες πρόσφυγες, άρα ξέρουμε πολύ καλά τι εστί πρόσφυγας. 

Επομένως, συνέχισε, έχουμε όλη την καλή διάθεση και πρόθεση να περιθάλψουμε, να υποδεχτούμε, και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. 

Επεσήμανε, ωστόσο, πως την ίδια όμως ώρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυτούς τους αριθμούς εικονικών μεταναστών "σεβόμενοι μεν την επιθυμία τους για ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο μέλλον".

Δυστυχώς, είπε, ο Υπουργός Εσωτερικών, “η μικρή μας πατρίδα θα πρέπει να διαφυλάξει και τα δικά της συμφέροντα και είναι για αυτό το λόγο που έχουμε ζητήσει επιτακτικά από την ΕΕ και έχει γίνει ουσιαστικά αποδεκτό ότι αφενός μεν θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση της πράσινης γραμμής όπως τα υπόλοιπα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,  χωρίς η πράσινη γραμμή να αποτελεί σύνορο “.

"Επομένως το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει, δεν είναι κάτι που θα λυθεί στους επόμενους δύο μήνες, επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και αυτό ακριβώς κάνουμε", ανέφερε.

Κυπριακό
---------
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Νουρής είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "αδιάλειπτα συνεχίζει και επιμένει για την επανέναρξη του διαλόγου γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση του κυπριακού και παρά το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς συνεπικουρούμενο από την στάση της Άγκυρας παρακωλύει  ακόμη και αυτή την έναρξη των διαπραγματεύσεων εμείς δεν έχουμε επιλογή". 

Θα συνεχίσουμε, ανέφερε, να επιμένουμε γιατί ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι μια λύση βιώσιμη για όλους τους κατοίκους τους νόμικους κατοίκους της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ