ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν σε μηχανισμό για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν σε μηχανισμό για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

Κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ εξέφρασαν στη συνάντησή τους στη Ρώμη οι Πρόεδροι των δύο χωρών,  Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και για τον σκοπό αυτό συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινού μηχανισμού. 

Μηνύματα στο τουίτερ της τουρκικής Προεδρίας τόσο στα αγγλικά όσο και στα τούρκικα αναφέρουν ότι στην συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν, που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ρώμη, «συζητήθηκαν τα αμοιβαία βήματα που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με κοινή προοπτική την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου και υπογραμμίστηκε η βάση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
 
Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, εξέφρασαν επίσης την κοινή τους ικανοποίηση για τα βήματα που έγιναν όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.
 
Στην συνάντηση παρόντες ήταν και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πριν τη συνάντηση και όταν οι δύο Πρόεδροι έβγαζαν φωτογραφία, Αμερικανός Δημοσιογράφος ρώτησε τον Τζο Μπάιντεν αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πωλήσουν F 16 στην Τουρκία, με τον ίδιο να απαντά: «Σκοπεύουμε να έχουμε μια καλή συνάντηση».
 
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκο για τη συνάντηση αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις συγκρούσεις και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη σχεδόν 20ετή συμβολή της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
 
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η πολιτική διαδικασία στη Συρία, η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε άπορους στο Αφγανιστάν, οι εκλογές στη Λιβύη, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διπλωματικές προσπάθειες στο νότιο Καύκασο.
 
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ.
 
Ο κ. Μπάιντεν τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

O κ. Ερντογάν είχε συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top