Αυξημένος ο κίνδυνος μακρόχρονης Covid-19 για ανθρώπους με ρευματικές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα

Αυξημένος ο κίνδυνος μακρόχρονης Covid-19 για ανθρώπους με ρευματικές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα

Οι άνθρωποι με ρευματικές παθήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για «μακρά Covid-19» εάν αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό, όπως δείχνει μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώνουν για πάνω από έναν μήνα διάφορα συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης ή όσφρησης, μυϊκούς πόνους, δυσκολία συγκέντρωσης κ.ά.

Οι ερευνητές του ιατρικού κέντρου Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη ρευματολόγο δρα Μέντα Μαρμπάγια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 7.505 ανθρώπους άνω των 18 ετών, που είχαν ρευματολογικά προβλήματα από το 2018 έως το 2020.

Διαπιστώθηκε ότι από όσους είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό περισσότεροι από τους μισούς (το 56%) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα Covid-19 τουλάχιστον επί έναν μήνα.

Ο κίνδυνος μακράς Covid-19 είναι μεγαλύτερος για τους καπνιστές με ρευματικές παθήσεις, όσους έχουν συννοσηρότητες (άσθμα, καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.) και όσους παίρνουν κορτικοστεροειδή φάρμακα.

Ακόμη, οι ερευνητές απέκλεισαν την πιθανότητα τα παρόμοια συμπτώματα της ινομυαλγίας (κόπωση, μυϊκοί πόνοι κ.ά.) να παρερμηνεύονται ως μακρά Covid-19, κάτι που είχε εγερθεί ως ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Σύσκεψη αρχηγών πριν από την άφιξη Γκουτέρες: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Σύσκεψη αρχηγών πριν από την άφιξη Γκουτέρες: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες.