Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Απαντά με δέκα σημεία στον Γενικό Ελεγκτή η Κυβέρνηση - «Έχει επιτρέψει την εργαλειοποίησή του»

08.11.2021
14:41
Πολιτική

Ο Γενικός Ελεγκτής με την επιστολή στη Βουλή που αφορά τέσσερις εργαζόμενες στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας την αντιδεοντολογική του συμπεριφορά.

Αγνόησε επιδεικτικά το ισχύον νομικό πλαίσιο, και δημοσιοποίησε τα προαναγγελθέντα και προαποφασισθέντα, όπως πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας περαίνεται, πορίσματα του.

Ο Γενικός Ελεγκτής, κατά τη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης του, όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις απαντήσεις της Προεδρίας, αλλά ούτε καν ανέμενε να τις λάβει πριν δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα του.

Εξίσου δεν έχει λάβει υπόψη το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και το γεγονός ότι ανάλογης αντιμετώπισης έτυχαν νομίμως, χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

O Γενικός Ελεγκτής με τη συμπεριφορά του έχει υποθηκεύσει την αξιοπιστία της Υπηρεσίας του σε πολιτικές σκοπιμότητες, γεγονός που πλήττει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ως τον καθ΄ εαυτό πυλώνα αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τους αστήρικτους ισχυρισμούς του περί παρανόμου μονιμοποιήσεως των τεσσάρων εργαζομένων, η Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει εμφατικά ότι οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή είναι παντελώς αβάσιμοι καθότι:

Α. Η μετατροπή του καθεστώτος εργοδοτουμένων με συμβάσεις αγοράς/μίσθωσης, υπηρεσιών σε συμβάσεις εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου υπήρξε ένα νόμιμο φαινόμενο που παρατηρήθηκε διαχρονικά στη Δημόσια Υπηρεσία, και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις των συνεργατών του Προέδρου δεν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση.

Επισημαίνεται ότι προ της οποιασδήποτε απόφασης ακολουθούνται οι από τον νόμο καθοριζόμενες ενέργειες, οι οποίες προβλέπουν τη σύμφωνη γνώμη του καθ΄ ύλην αρμόδιου Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

4. Τα εν λόγω πρόσωπα είναι, οι τρεις εξ αυτών γραμματειακό προσωπικό και η μία λειτουργός πληροφορικής, και εργάζονται από το 2013 μέχρι σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το 2018 υπέβαλαν αίτημα προς τον Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως το αρμόδιο πρόσωπο, για να εξεταστεί με βάση τον περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμο κατά πόσο η απασχόληση τους αφορά, απασχόληση μισθωτού προσώπου και έτυχαν θετικής απαντήσεως.

5. Εφόσον η γνωμοδότηση του Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία δόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2018 προς τον Προιστάμενο Διοίκησης Προεδρίας, ήταν θετική, τότε απέκτησαν το δικαίωμα μετατροπής της σύμβασης τους σε αορίστου χρόνου.

6. Τυχόν άρνηση του Προϊσταμένου Διοίκησης Προεδρίας να ικανοποιήσει το αίτημα των τεσσάρων υπαλλήλων, θα αποτελούσε παράνομη ενέργεια, θα συνιστούσε άδικη μεταχείριση εναντίον τους και αρνητική διάκριση έναντι εκατοντάδων άλλων υπαλλήλων που είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν το καθεστώς εργοδότησης τους, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, μέσω του Διευθυντή του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τις θετικές συστάσεις του ΤΔΔΠ.

7. Σημειώνουμε ακόμη ότι η ερμηνεία του σχετικού νόμου στην οποία καταλήγει, πάσχει σοβαρά και δεν αποδίδει ούτε το γράμμα ούτε και το πνεύμα του νόμου. Ο αρμόδιος για να ερμηνεύσει τους νόμους, με βάση του άρθρο 113 του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας στον οποίο όφειλε να απευθυνθεί πριν καταλήξει στους όποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς προβάλλει.

8. Απορίας άξιον, είναι πως ο Γενικός Ελεγκτής, ανάμεσα σε εκατοντάδες υπαλλήλους με ανάλογο καθεστώς εργασίας, επέλεξε τέσσερις χαμηλόβαθμες εργαζόμενες στην Προεδρία.

9. Να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση, σεβόμενη συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας, έχει από το 2016 προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος και έχει υιοθετήσει νέα πρότυπα σύμβασης με βάση τα οποία αποκλείεται πλέον το φαινόμενο μετατροπής του καθεστώτος εργασίας σε αορίστου χρόνου.

10. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η επιλεκτική αναφορά στις τέσσερις χαμηλόβαθμες εργαζόμενες, οι οποίες δεν αποτελούν πολιτικό προσωπικό, εργοδοτήθηκαν το 2013. Πολύ, δηλαδή, πριν την εφαρμογή των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας το 2016.