ΠΟΛΙΤΙΚΗ

SOS για το μεταναστευτικό- Ώρα αποφάσεων σήμερα στο Προεδρικό

SOS για το μεταναστευτικό- Ώρα αποφάσεων σήμερα στο Προεδρικό

Σε οριακό σημείο έχει φθάσει το πρόβλημα με τις ασταμάτητες μεταναστευτικές ροές προς την ελεύθερη Κύπρο και μπροστά στο φόβο ότι τα χειρότερα έρχονται η κυβέρνηση δρομολογεί αποφάσεις και ενέργειες που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση, η οποία περιγράφεται αρμοδίως ως τραγική. Οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι πλείστοι μετανάστες προέρχονται από την Αφρική και έρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία και στη συνέχεια διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχής, ως αιτητές ασύλου.

Οκτώ συνολικά υπουργοί ανηφορίζουν το πρωί της Τετάρτης στο λόφο του Προεδρικού για να παραστούν στη σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν ενέργειες για την άμβλυνση του προβλήματος. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη θα παραστούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Άμυνας, και οι υφυπουργοί Κοινωνικής Πρόνοιας και Καινοτομίας. Παρόντες θα είναι επίσης οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας (Αστυνομία και Εθνική Φρουρά) και της αρμόδιας Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΚΥΠ).

Η κυβέρνηση αξιολογεί το θέμα ως υψίστης προτεραιότητας και κατά τη σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος μια σειρά από ενέργειες που θα αποσκοπούν στην ανακοπή των μαζικών ροών. Ο υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει το Σώμα για την επικρατούσα κατάσταση και θα καταθέσει εισηγήσεις για την αυστηρότερη επιτήρηση των σημείων από τα οποία εισέρχονται παράνομα οι παράτυποι μετανάστες. Θα αναπτυχθεί επίσης η διαδικασία επαναπροώθησης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, για όσους μετανάστες δεν πληρούν τα κριτήρια εξασφάλισης ασύλου και παραμονής στη χώρα. Θα εξεταστεί επίσης η πολιτική πρόνοιας και εργασίας για τους παράτυπους μετανάστες.

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών περιγράφει την κατάσταση με δραματικούς τόνους. Ο χώρος υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά είναι υπερπλήρης και εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια των μεταναστών που διαβιούν εκεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στο συγκεκριμένο χώρο διαβιούν 2.400 άτομα ενώ η χωρητικότητά του είναι μόλις 1000. Μόνο τον Οκτώβριο έχουν εντοπιστεί πέραν των 2 χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές. Οι παράτυποι μετανάστες που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές το 2021 υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τις 11 χιλιάδες.

Από τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατέθεσε διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα υποδοχής άτυπων μεταναστών. Η Κύπρος ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση παρέμβασή της για να υπάρξει αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από τα παράλια της Συρίας (ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς) αλλά και από την υποσαχάρια Αφρική, από την οποία η Κύπρος δέχεται πολλές αφίξεις μεταναστών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και χρόνια αίτημα όπως οι συμφωνίες επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών, γίνουν κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον όρο ότι οι τρίτες χώρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποδέχονται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τους υπηκόους τους. Το αίτημα της Κύπρου γίνεται δεκτό από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top