ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσεύρετα τα μονάρια στη Λευκωσία – Αναμένεται οριακή αύξηση στα ενοίκια

Δυσεύρετα τα μονάρια στη Λευκωσία – Αναμένεται οριακή αύξηση στα ενοίκια

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται για ενοικίαση διαμερισμάτων στη Λευκωσία, ιδιαίτερα στα μονάρια και στούντιο, ενώ η προσφορά είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να οδηγούνται στα ύψη ενώ τα διαθέσιμα διαμερίσματα με ενοίκιο κάτω από 500 ευρώ τον μήνα είναι υπό εξαφάνιση.

Του Αντώνη Αδάμου

Υπάρχουν μεν διαμερίσματα προς ενοικίαση στην πρωτεύουσα αλλά με αρκετά ψηλότερες τιμές δε από ότι έχουμε συνηθίσει δήλωσε στο themaOnline o εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), Ανδρέας Καουρής.

Πρόβλεψη για μικρή άνοδο στις τιμές
Οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση και το ενοίκιο διαμερισμάτων δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. «Θεωρώ ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου με ελαφρά ανοδική τάση», σημείωσε ο Ανδρέας Καουρής. Πρόσθεσε ότι οι τιμές είναι σχετικά καλές με βάση τις περιστάσεις αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι μισθοί δεν έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των φοιτητών στη Λευκωσία μεγεθύνει τη ζήτηση και οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω. Οι φοιτητές στην πρωτεύουσα έχουν ξεπεράσει τις 40,000 από τους οποίους το 35% περίπου προέρχονται από τρίτες χώρες και ένα άλλο 25% είναι Κύπριοι με μόνιμη διαμονή εκτός Λευκωσίας.

Θα ανέμενε κανείς πώς αυτή την περίοδο που ήδη λειτουργούν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ζήτηση σε Λευκωσία και Λεμεσό θα μειωνόταν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κρατούν τη ζήτηση ψηλά.

Διαζύγια, αιτητές ασύλου και πανδημία ανεβάζουν τις τιμές
Η τιμή των ενοικίων, όπως εξήγησε ο Ανδρέας Καουρής στο themaOnline, επηρεάζεται και από την αγοραστική αξία των νέων διαμερισμάτων. Συγκεκριμένα, η αγοραστική αξία σήμερα διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται από 130,000 μέχρι 150,000 ευρώ + ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι με μια απόδοση της επένδυσης ύψους 5%, και ένα ορίζοντα 20 ετών, το ενοίκιο για ένα καινούργιο μονάρι θα κυμαίνεται από 650 μέχρι 700 ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έπαιξε η πανδημία του κορωνοϊού που επέφερε αύξηση των τιμών των κατασκευαστικών πρώτων υλών ανά το παγκόσμιο. Μάλιστα, ο κ. Καουρής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως είπε, εάν δεν λυθεί σύντομα αυτό το πρόβλημα θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος κατασκευής διαμερισμάτων και ταυτόχρονα των ενοικίων.

Στις αιτίες περιλαμβάνεται και η ταυτόχρονη αύξηση των διαζυγίων και γάμων με τις μικρές σε αριθμό οικογένειες να ψάχνουν νέα στέγη. Ακόμη, οι μεταναστευτικές ροές των τελευταίων χρόνων επιδείνωσαν περισσότερο την προσφορά. Μάλιστα, στην Κύπρο εγκαταστάθηκαν και αρκετοί Λιβανέζοι επιχειρηματίες και πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης στη γείτονα χώρα οι οποίοι αναζητούν τόσο ενοίκιο όσο και αγορά ακινήτων.

Ίδια εικόνα και στη Λεμεσό με ακόμη ψηλότερες τιμές
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις άλλες επαρχίες και κυρίως στη Λεμεσό με ενοίκια που αγγίζουν τα 700 και 800 ευρώ για μονάρια αλλά και στούντιο. Το ενοίκιο για διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων φθάνει μέχρι τα 1,000 ευρώ τον μήνα.

Λύσεις: Αύξηση μισθών και επιδότηση ενοικίου για χαμηλά αμειβόμενους
Μεταξύ των λύσεων που προτείνει ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών είναι η επιδότηση ενοικίων για χαμηλά αμειβόμενους και η αύξηση μισθών. Προτείνουν ακόμη τη μη φορολογία εισοδημάτων από ενοίκια για συγκεκριμένο διάστημα και τη μείωση του ΦΠΑ στις κατασκευαστικές πρώτες ύλες.

Ανάσα θα δώσει και η ενίσχυση των κινήτρων για αγορά πρώτης κατοικίας σε νεαρά ζευγάρια αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top