ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό, Αν. Μεσόγειος και Γλυπτά Παρθενώνα στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Τζόνσον

Κυπριακό, Αν. Μεσόγειος και Γλυπτά Παρθενώνα στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Τζόνσον

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθιξε περιφερειακά ζητήματα όπως το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε στον Βρετανό Πρωθυπουργό σαφή τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η προσέγγιση περί λύσης δύο κρατών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων.

Συμπλήρωσε ότι οι όροι του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάξουν και ότι το κεκτημένο του Κραν Μοντανά είναι η βάση στην οποία πρέπει να χτιστεί η πρόοδος στο Κυπριακό. 

Για τα Γλυπτά ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η επανένωσή τους συνιστά σημαντικό ζήτημα για την ελληνική Κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά.

Μετά από τη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Ο κ. Τζόνσον, όπως αναμενόταν από την ελληνική πλευρά, επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την Κυβέρνησή του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ένταση που δημιουργεί στις ευρωβρετανικές θέσεις η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας που συμπληρώνει τη συμφωνία του Brexit. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι παρουσιάζοντας το κοινό μέτωπο της ΕΕ ο  κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Μπόρις Τζόνσον ότι ενδεχόμενη μονομερής αναστολή ισχύος του πρωτοκόλλου με επίκληση του Άρθρου 16 θα αντιμετωπίσει σύσσωμη την ευρωπαϊκή αντίδραση, με πολύ πιθανή και την αναστολή όλης της εμπορικής συμφωνίας. 

Η συζήτηση άρχισε με τα του περιβάλλοντος, με τον κ. Μητσοτάκη να συγχαίρει τον κ. Τζόνσον για τη διοργάνωση της κλιματικής διάσκεψης της Γλασκώβης COP26 και εκτιμώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έγινε όση πρόοδος ήταν δυνατή σε μία σύνθετη πολυμερή διάσκεψη. Μάλιστα τέθηκε στο τραπέζι και προοπτική συνεργασίας για τη λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τζόνσον αναφέρθηκαν επίσης στη διαχείριση και τις προκλήσεις της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top