ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Προς στοχευμένα μέτρα τις γιορτές- Περιορισμοί σε μαζικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Προς στοχευμένα μέτρα τις γιορτές- Περιορισμοί σε μαζικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

«Χειρουργικά» μέτρα, όσο γίνεται λιγότερο ανώδυνα για τους πολίτες αλλά και για την οικονομία, αναμένεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι των αποφάσεων τις επόμενες μέρες, ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στα ημερήσια κρούσματα και στις εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτήρια πονοκεφαλιάζει τους αρμοδίους και δη τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος καλείται να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εισήγηση για να την καταθέσει στο υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Υπουργός ζήτησε από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να του καταθέσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι σήμερα Παρασκευή 19/11 ώστε μέσα στο σαββατοκυρίακο να τις επεξεργαστεί σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες για τα περαιτέρω.

Κοινή είναι η άποψη ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα και να έχουν συγκεκριμένη στόχευση και να αποσκοπούν. Συνεπώς, οριζόντιες λύσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται, τουλάχιστον στο παρόν σημείο. Ένα άλλο κοινό στοιχείο είναι η άποψη ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία σ᾽αυτή τη συγκυρία, αλλά την ίδια ώρα διατυπώνεται η θέση ότι θα πρέπει να γίνουν προληπτικές κινήσεις τώρα που θα αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση και σκληρότερα μέτρα κατά την εορταστική περίοδο.

Δεδομένος είναι ο προβληματισμός για τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι μαζικές συγκεντρώσεις και οι συνάξεις με αυξημένο συγχρωτισμό κατά την περίοδο των γιορτών. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να τεθούν περιορισμοί σε μεγάλες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα, φωταγώγηση χριστουγεννιάτικων δέντρων, χορωδίες και κάλαντα στο εσωτερικό εμπορικών και άλλων κέντρων κλπ.

Μέτρα στο χώρο του λιανικού εμπορίου και της εστίασης δεν θα πρέπει να αναμένονται. Γίνονται όμως σκέψεις για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων σε κοινωνικές συνάξεις και διάφορες οικογενειακές εκδηλώσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε θέση προς συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά όλοι τονίζουν ότι επιβάλλεται η λήψη στοχευμένων μέτρων εκεί όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού. Το πρόωρο κλείσιμο των σχολείων είναι επίσης μια εισήγηση που διατυπώνεται αλλά η όποια απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Η αυστηροποίηση των περιορισμών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (κατά το πρότυπο της Ελλάδας και άλλων χωρών), είναι προς συζήτηση αλλά δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή. Ο Υπουργός Υγείας θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προτού υπάρξουν τόσο δραστικές λύσεις. Από την άλλη όμως, ο φόβος της επιδείνωσης της κατάστασης, μεσούσης της εορταστικής περιόδου, συνιστά σε πολιτικό επίπεδο, έναν πραγματικό εφιάλτη για την κυβέρνηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top