ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λοττίδου για Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - «Οι αρχές ισότητας και μη διάκρισης αποτελούν το επίκεντρο»

Λοττίδου για Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - «Οι αρχές ισότητας και μη διάκρισης αποτελούν το επίκεντρο»

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδη τοποθετείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η 10η Δεκεμβρίου, ως η ημερομηνία υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1948, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά το τρέχον έτος, η 10η Δεκεμβρίου σηματοδοτείται, όπως και το 2020, από την εν εξελίξει πανδημία που εξακολουθεί να υφίσταται και ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα και την αμφισβήτηση σωρείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιαπραγμάτευτα.

Άνθρωποι απολήγουν θύματα διακρίσεων ένεκα των επιλογών τους και αναφύεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η ανάγκη όπως η Πολιτεία εγκύψει για τη διαφύλαξη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις.

Επί τούτου, οι Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ με κοινή δήλωσή τους επ’ ευκαιρίας της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλούν εκ νέου τα κράτη και τους εμπλεκόμενους φορείς όπως, ενόψει και της αμφισβήτησης της έννοιας της δικαιοσύνης από τα ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, προασπιστούν και διαφυλάξουν τα καθολικά, αδιαίρετα και αλληλεξαρτώμενα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων.

Η δε Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επισημαίνει σήμερα πως οι αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης, «…αποτελούν το επίκεντρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…».

Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκλεισε φέτος 30 χρόνια.

30 χρόνια μια διαδρομής που ξεκίνησε για την προστασία του διοικούμενου και του πολίτη και έφτασε να αποτελεί το ανάχωμα σε κάθε παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, σε κάθε διάκριση, σε κάθε ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση.

Μια διαδρομή που βρίσκει τον Θεσμό να μην στέκεται μακριά σου αλλά δίπλα σου. Να είναι η φωνή σου!

Προς την κατεύθυνση αυτή, και ενόψει της συνέχισης των ενημερωτικών εκστρατειών που διοργανώνει το Γραφείο μας κατά το τρέχον έτος ενόψει των 30χρονών του, επιλέξαμε όπως η πορεία που έχει μέχρι και σήμερα διεξέλθει ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσα απο το σύνολο των αρμοδιοτήτων του, αποτυπωθεί σε βίντεο/σποτ υπενθυμίζοντας την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης όλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ως ο θεσμός ελέγχου της τήρησης της νομιμότητας, αλλά και ως ο κατεξοχήν ανεξάρτητος φορέας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσώπων χωρίς καμία διάκριση.

Το υπό αναφορά φιλμάκι θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.ombudsman.gov.cy και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου μας, αλλά και θα αποσταλεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την εκ μέρους τους προβολή του».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top