ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φεύγει για Νέα Υόρκη ο Στιούαρντ και επιστρέφει με στόχο την επανεκκίνηση - Χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές

Φεύγει για Νέα Υόρκη ο Στιούαρντ και επιστρέφει με στόχο την επανεκκίνηση - Χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές

Προτού πατήσει το πόδι του στην Κύπρο ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο νησί, Καναδός Κόλιν Στιούαρτ, ώστε να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις πρώτες επαφές που είχε με τις δύο πλευρές καθώς και με διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία.

Πρώτιστος στόχος για τον Κόλιν Στιούαρντ είναι η διερεύνηση του εδάφους για τη συνέχεια, ώστε να δει το βαθμό ετοιμότητας της κάθε πλευράς για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, αλλά και το σημείο από το οποίο η κάθε πλευρά εκκινεί.

Από τις πρώτες επαφές του ο Καναδός διπλωμάτης αντιλαμβάνεται το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την Ελληνοκυπριακή να ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμη για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα, ενώ από την άλλη, η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι η νέα προσπάθεια θα πρέπει να έχει σαν αφετηρία τα δύο κράτη και ότι η διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα έχει τελειώσει.

Με δεδομένο ότι η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Γενικό Γραμματέα και τον κ. Στιούαρντ είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου, δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιεσδήποτε εξελίξεις ενωρίτερα. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον ο Αντώνιο Γκουτέρες θα προχωρήσει με υλοποίηση της συμφωνίας που είχε με τους Αναστασιάδη-Τατάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, για το διορισμό απεσταλμένου. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον και δημιουργία προσδοκιών για κάποιο αποτέλεσμα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τις επαφές του ο Κόλιν Στιούαρντ μετέφερε την αποφασιστικότητα του γενικού γραμματέα για συνέχιση της προσπάθειας για την αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και σημείωσε ότι η απαραίτητη βούληση από τους δύο ηγέτες θα οδηγήσει σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Πριν τη Νέα Υόρκη ο κ. Στιούαρντ θα μεταβεί στον Καναδά για να τακτοποιήσει το ζήτημα της μετακόμισης της οικογένειάς του στην Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top