ΔΙΕΘΝΗ

Προς αναβολή οδεύουν οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη

Προς αναβολή οδεύουν οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη

Ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σήμερα σε ένα προάστιο της Τρίπολης, αναγκάζοντας τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν και τον ΟΗΕ να εκφράσει την έντονη ανησυχία του, καθώς, εκτός των άλλων, αναμένεται να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της Παρασκευής.

Η Manul, η αποστολή του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωσή της, δήλωσε "ανήσυχη για τις εξελίξεις" όσον αφορά την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Λιβύης. "Η κινητοποίηση δυνάμεων που πρόσκεινται σε διάφορες ομάδες προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη", προειδοποίησε.

"Κάθε διαφωνία για πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να επιλύεται με διάλογο, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η χώρα διανύει μια δύσκολη και περίπλοκη εκλογική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει σε μια ειρηνική (πολιτική) μετάβαση", επέμεινε η Manul.

Νωρίτερα, σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται οχήματα με πολυβόλα και ένα άρμα μάχης σε μια συνοικία κοντά σε μια πανεπιστημιούπολη. Οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί με σακιά με άμμο και τα οδοφράγματα φυλάσσονταν από ενόπλους.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης αυτής στις συνοικίες Αϊν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις ή ανταλλαγή πυρών.

Ένας ανταποκριτής μετέδωσε ότι η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση το απόγευμα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είχαν ανοίξει για την κυκλοφορία και ο αριθμός των ενόπλων είχε μειωθεί. Οι αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο για αυτήν την κινητοποίηση, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Η αναβολή των εκλογών θεωρείται σχεδόν βέβαιη, μολονότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη ανακοίνωση. Στο μεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν σήμερα τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεκδικεί και αυτός την προεδρία της χώρας.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην Υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αχμέντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής. Ένας σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν "με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών", υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι "να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί" η χώρα. Και οι δύο συναντήθηκαν με τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει ντε φάκτο την Ανατολική και ένα μέρος της Νότιας Λιβύης.

Ο Χάφταρ συναντήθηκε επίσης με άλλους υποψηφίους από την Ανατολική και Νότια Λιβύη. Δεν διευκρινίστηκε πόση διάρκεια είχαν αυτές οι επαφές. Ο Αχμέντ Μέιτιγκ είπε ότι μετά τη Βεγγάζη οι υποψήφιοι θα πάνε και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Λιβύης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top