ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πιθανόν νέα μέτρα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά – Δεν αφήνει περιθώρια το τεράστιο άλμα κρουσμάτων

Πιθανόν νέα μέτρα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά – Δεν αφήνει περιθώρια το τεράστιο άλμα κρουσμάτων

Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει περάσει από την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα για αναχαίτιση της πανδημίας και ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης δεν αποκλείει την λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο για την κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο Δρ. Τσιούτης τόνισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για νέα μέτρα αμέσως και μετά την Πρωτοχρονιά. Το άλμα κρουσμάτων που έχουμε δει τις τελευταίες τρεις ημέρες μάλλον οφείλεται στην σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι αριθμό μπορούν να φτάσουν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στα νοσοκομεία σημείωσε.

Το κύμα που διανύσαμε μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, έτσι και οι νοσηλείες μέχρι και πριν λίγες μέρες ήταν ως επί το πλείστων από αυτή τη μετάλλαξη. «Δεν φτάσαμε ακόμη να δούμε τις επιπτώσεις της Όμικρον στα νοσοκομεία και τα μεγέθη που μπορεί να φτάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ο Επικεφαλής της ΣΕΕ, επισήμανε ότι περίπου το 60% των κρουσμάτων είναι Όμικρον και σίγουρα μέσα σε λίγες ημέρες θα εκτοπίσει την Δέλτα. «Με την Δέλτα είχαμε φτάσει μέχρι τα 1000 κρούσματα ενώ τώρα με την Όμικρον έχουμε ήδη φτάσει τις 3000 και δεν αποκλείεται να πάει και πιο πάνω» είπε.

Σχετικά με τις γιορτινές εξόδους ο Δρ. Τσιούτης προειδοποιεί τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους, αφού όπως ανέφερε η διασπορά είναι παντού και το ποσοστό θετικότητας στο 2%. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε καλά τις επαφές που κάνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε 50 επαφές σε 2 μέρες, κυρίως τις γιορτές.

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι κάνει χαμηλότερη νοσηρότητα με λιγότερα συμπτώματα που μοιάζουν σαν συνάχι χαρακτηρίζοντας το παγίδα. «Μπορεί να τρέχει λίγο η μύτη μας και να έχουμε πονόλαιμο και να λεμέ δεν είναι τίποτα ένα συνάχι, όμως αυτό μπορεί να είναι Όμικρον.

Αναφορά έγινε στα rapid test και κατά πόσο τελικά ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς σύμφωνα και με μελέτες που επικαλέστηκε ο Δρ. Τσιούτης ανιχνεύουν την Όμικρον αλλά μπορεί να έχουν χαμηλότερη ευαισθησία. Ωστόσο όπως είπε σημειώθηκαν και κάποια περιστατικά με τη Δέλτα, όπου μετά από συμπτώματα έκαναν τεστ και έβγαιναν αρνητικοί και συνήθως ήταν άνθρωποι εμβολιασμένοι που είχαν ένα βαθμό ανοσίας και το σώμα τους προφανώς πάλευε τον ιό, έτσι δεν είχαν αρκετό ιό στον ανοσοποιητικό τους για να βγαίνει πάνω στο rapid test.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top