Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

«Καρφώνει» Προδρόμου η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών - «Γελιοποίηση ΑμεΑ μέσα από παιχνίδια ενσυναίσθησης»

30.12.2021
16:37
Κοινωνία

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών με ανακοίνωση της, καταδικάζει «την στοχευμένη γελοιοποίηση των ατόμων με αναπηρίες μέσα από παιχνίδια και πρωτοβουλίες «ενσυναίσθησης», τα οποία περισσεύουν και οπισθοδρομούν τη δικαιωματική υπόσταση των ανθρώπων με αναπηρία», καλώντας το ΥΠΠΑΝ και κάθε αρμόδια αρχή που αποφασίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις «για τα άτομα με αναπηρία», να τις σχεδιάζει και εφαρμόζει όχι χωρίς αυτά, αλλά μαζί τους.

 
Η Οργάνωση, αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αποφάσισε «μονομερώς και ερήμην των τυφλών», την ανακήρυξη του Δεκέμβρη ως «μήνα «ενσυναίσθησης» για τα άτομα με αναπηρίες.
 
«Ενεργώντας χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των ατόμων αυτών, προχώρησαν στη λήψη αποφάσεων και το σχεδιασμό δράσεων και πρωτοβουλιών, με αποτελέσματα αντίθετα και επικίνδυνα προς τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, διευρύνοντας περαιτέρω τον αποκλεισμό τους, μέσα από εκδηλώσεις που επικαλούνται «το καλό» των ατόμων με αναπηρίες, εξευτελίζοντας στην πράξη την αξιοπρέπειά τους με προκλητικό τρόπο», προστίθεται.
 
Σημειώνεται ότι «ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας επικαλούμενος ότι δήθεν με την εκδήλωση ‘θα μπορέσουμε να καταλάβουμε όλοι μας πώς είναι να μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο όταν έχεις οπτική αναπηρία’, το μόνο πράγμα που κατάλαβε, 50 χρόνια μετά τους πρώτους επίσημους παγκόσμιους αγώνες ποδοσφαίρου τυφλών και 30 χρόνια συμμετοχής της εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Τυφλών της χώρας μας σε διεθνείς αγώνες και πρωταθλήματα στην Κύπρο και το εξωτερικό, είναι ότι ‘τα παιδιά με οπτική αναπηρία μπορούν να χαρούν, έστω με δυσκολίες το ποδόσφαιρο».
 
«Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πραγματοποίησε αγώνα ποδοσφαίρου ‘με προδιαγραφές παραολυμπιακού ποδοσφαίρου’, όταν ο αγώνας αυτός έγινε κατά τρόπο που δεν πληρούσε ούτε στο ελάχιστο τις προδιαγραφές αυτές, δεν εφαρμόστηκαν οι ‘κανονισμοί ποδοσφαίρου τυφλών και συμμετείχαν άτομα χωρίς απώλεια όρασης που είχαν την ευχέρεια ανά πάσα στιγμή να σηκώνουν τη μάσκα και να χρησιμοποιούν τα μάτια τους, δημιουργώντας εν πολλοίς συνθήκες κοροϊδίας και γελοιότητας», προστίθεται.
 
Η Οργάνωση αναφέρει περαιτέρω ότι «ο αγώνας χαρακτηρίστηκε ως «‘Αγώνας Επίδειξης Ενοποιημένου Ποδοσφαίρου Ατόμων με Οπτική Αναπηρία και Μη’, που αποτελεί ένα καθαρά κυπριακό εφεύρημα για εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς αυτά των ατόμων με οπτική αναπηρία στα οποία αναφέρονται. Με εκδηλώσεις που δεν έχουν ίχνος σοβαρότητας, όπου Υπουργός υποδυόμενος τον τυφλό και παριστάνοντας μπροστά από τις κάμερες ότι δήθεν παίζει ποδόσφαιρο με κλειστά μάτια διακωμωδείται η οπτική αναπηρία και επιχειρείται η γελοιοποίηση των τυφλών και των οργανώσεών τους».
 
Με πρόσχημα την «ενσυναίσθηση», αναφέρεται, το Υπουργείο Παιδείας δεν σέβεται την τυφλότητα ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας (δικαίωμα δυνάμει του άρθρου 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες). Αντιθέτως, σημειώνεται, γίνεται «κλοπή και γελοιοποίηση της διαφορετικότητας» κατά παράβαση της προσέγγισης βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα και προϋπόθεσης σχεδιασμού ορθής εκπαιδευτικής πολιτικής στον αθλητισμό και παροχής υπηρεσιών διευκόλυνσης της μάθησης.
 
«Δεν είναι τυχαίο που το εν λόγω Υπουργείο δέκα χρόνια μετά την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες αρνείται καθημερινά, με σωρεία αποφάσεών του, τον σχεδιασμό πολιτικών που να συνάδουν με αυτή και την έμπρακτη υλοποίηση των αναφαίρετων, έμφυτων δικαιωμάτων τους. Αντί τούτου παραμένει προσκολλημένο σε πατερναλιστικές αντιλήψεις και αναχρονιστικές μεθόδους και πρακτικές που ανήκουν σε «σκοτεινές» εποχές της ιστορίας της οπτικής αναπηρίας», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.