ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφάσεις για προεδρικές και πολλά άλλα επιφυλάσσει το 2022

Αποφάσεις για προεδρικές και πολλά άλλα επιφυλάσσει το 2022

Γεμάτη είναι η ατζέντα της νέας χρονιάς, η οποία επιφυλάσσει πολλές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο το ζήτημα της πανδημίας, για την οποία δεν μπορεί να γίνει κάποια ακριβής εκτίμηση.

Ειδικότερα για την Κύπρο, οι αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2023, αποτελούν το κορυφαίο προγραμματισμένο πολιτικό γεγονός για το 2022. Πολύ σύντομα το σκηνικό θα αρχίσει να διαμορφώνεται και το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης το προεκλογικό παζλ θα έχει συμπληρωθεί. Το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής τροχιάς αναμένεται να σημειωθεί σε 10 μέρες με την υποβολή υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ για το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλο στέλεχος, τότε ουσιαστικά ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου θα πάρει το χρίσμα χωρίς να χρειαστεί στήσιμο καλπών τον Μάρτιο. Για τον Ιανουάριο τοποθετούνται οι εξελίξεις και στο ΔΗΚΟ, ενώ στο ΑΚΕΛ τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και μέχρι τον Μάρτιο θα υπάρξουν αποφάσεις.

Μεταρρυθμίσεις και ζεστό χρήμα από ΕΕ

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι άμεσα συνυφασμένες με το προεκλογικό σκηνικό που θα στηθεί ενόψει εκλογών. Η συνεργασία κυβέρνησης-Βουλής είναι απαραίτητη ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δημὀσια Υπηρεσία και άλλες), ορισμένες από τις οποἰες αποτελούν πρϋπόθεση για την άντληση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NextGenerationEU). Η άντληση κεφαλαίων θα βοηθήσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη της οικονομίας, μετά το σοκ που δέχθηκε από την υγειονομική κρίση. Η πορεία της οικονομίας συνδέεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Οι επίσημες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2022 είναι αισιόδοξες (το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4%) αλλά όλα τελούν υπό την αίρεση της υγειονομικής κρίσης. Κλειδί για την πορεία της οικονομίας θα αποτελέσουν οι επιδόσεις του τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο τουρισμός το 2022

θα κυμανθεί σε καλύτερα επίπεδα από το 2021, το οποίο υπό τις συνθήκες, κινήθηκε σε ικανοποιητικό σημείο, πολύ καλύτερα από το 2021.

Στασιμότητα στο Κυπριακό

Στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιεσδήποτε ουσιαστικές εξελίξεις, ιδιαίτερα όταν θα εισέλθουμε για τα καλά στην προεκλογική περίοδο. Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Κόλιν Στιούαρτ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την κατάθεση των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών και για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Οι περαιτέρω προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες θα φανούν προσεχώς, αλλά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να επιχειρήσει οποιοδήποτε βήμα χωρίς να υπάρξουν τα εχέγγυα επιτυχίας, κάτι το οποίο φαντάζει δύσκολο μέχρι αδύνατο.

Κινητικότητα στα ενεργειακά

Στο μέτωπο του Κυπριακού θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης αξιολόγησης του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο Τεμάχιο 10, από την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναλύσεις που έγιναν πριν από 3 χρόνια, στο εν λόγω κοίτασμα υπάρχουν ποσότητες φυσικού αερίου από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Εάν η νέα αξιολόγηση επιβεβαιώσει τα δεδομένα τότε η κοινοπραξία, συμφερόντων ΗΠΑ και Κατάρ, θα καθορίσει το σχεδιασμό για την αξιοποίηση του τεμαχίου. Επιπλέον, εντός του 2022 η ίδια κοινοπραξία, αναμένεται να βάλει τρυπάνι για συλλογή σεισμικών δεδομένων στο τεμάχιο 5, μετά την πρόσφατη άδεια που εξασφάλισε. Επίσης, για το 2022 είναι προγραμματισμένη νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία EΝΙ-ΤΟΤΑL. Εντός της χρονιάς αναμένεται να κλείσει και η εκκρεμότητα με τα σχέδια της κοινοπραξίας αμερικανοϊσραηλινής κοινοπραξίας Chevron-Shell-Delek για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12. Αντικείμενο διαβουλεύσεων Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί το σχέδιο για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς του αερίου από το «Αφροδίτη» στα τερματικά της Αιγύπτου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top