ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Σοβαρές επιπλοκές: Η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο

Κορωνοϊός – Σοβαρές επιπλοκές: Η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο

Στα πλεονεκτήματα της βαριατρικής χειρουργικής για τα παχύσαρκα άτομα προστίθεται ακόμα ένα πλεονέκτημα που αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης από κορωνοϊό.

Η απώλεια βάρους που έχει επιτευχθεί μέσω της βαριατρικής χειρουργικής βελτιώνει αισθητά την ποιότητα της ζωής των ατόμων, με ακόμα ένα θετικό πρόσημο: η απώλεια βάρους μέσω αυτής της μεθόδου μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού κατά 60% σύμφωνα με μελέτη από την κλινική Cleveland που δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery.

Η παχυσαρκία άλλωστε είναι μια κατάσταση που πολλαπλές μελέτες ανέδειξαν ότι επηρεάζει σημαντικά την πορεία της νόσου, αποτελώντας έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της σοβαρής νόσησης. Αυτό συμβαίνει διότι η παχυσαρκία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας τη χρόνια φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, θρόμβων και παθήσεων των πνευμόνων. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επιδεινώσουν την πορεία της λοίμωξης COVID-19.

Oι ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν σε ποιο βαθμό μια επιτυχημένη παρέμβαση στο βάρος ασθενών με παχυσαρκία πριν από τη μόλυνση με τη λοίμωξη COVID-19 θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης: «Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον κορωνοϊό που μπορεί όμως να τροποποιηθεί μέσω μιας επιτυχημένης παρέμβασης για την απώλεια βάρους» σημειώνει ο Ali Aminian, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Bariatric & Metabolic Institute της Κλινικής Cleveland.

Στη μελέτη παρατήρησης συμπεριλήφθηκαν τα δεδομένα 20.212 ενήλικων παχύσαρκων ατόμων. Η μια ομάδα 5.053 ασθενών με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 35 ή και μεγαλύτερο που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση την περίοδο από το 2004 μέχρι το 2017, με την ομάδα ελέγχου που δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Σε σύγκριση με τα άτομα που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση έχασαν εώς και 19% περισσότερο σωματικό βάρος πριν από την 1η Μαρτίου του 2020, στις αρχές της πανδημίας.

Αφού ξέσπασε η πανδημία, οι ερευνητές διερεύνησαν τέσσερις παράγοντες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό: το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη της COVID-19, τη νοσηλεία, την ανάγκη για οξυγόνο και τη σοβαρή νόσηση.

Αν και το ποσοστό μόλυνσης ήταν παρόμοιο μεταξύ των ομάδων (9,1% στη χειρουργική ομάδα και 8,7% στη μη χειρουργική ομάδα), οι συμμετέχοντες στην ομάδα χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους παρουσίασαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με εκείνα της μη χειρουργικής ομάδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με προηγούμενη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 63% χαμηλότερο κίνδυνο ανάγκης για οξυγόνο και 60% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Αν και οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ήταν πιο υγιείς τη στιγμή που προσβλήθηκαν από λοίμωξη SARS-CoV-2, η οποία είχε ως αποτέλεσμα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top