ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Φώτα με λιγότερα άτομα σε σπίτια, εκκλησίες, εστίαση- Επίδειξη ταυτότητας με το Safe pass-Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Φώτα με λιγότερα άτομα σε σπίτια, εκκλησίες, εστίαση- Επίδειξη ταυτότητας με το Safe pass-Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Κλείδωσαν κατά πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα που θα αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου και εάν δεν υπάρξει ανατροπή τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου αλλά μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποχρεούνται να κάνουν συχνά rapid test. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρούν ότι το κλείσιμο των σχολείων με ανοιχτή την οικονομική δραστηριότητα δεν έχει κανένα νόημα.

Από τη σύσκεψη στο Προεδρικό προκύπτει επίσης ότι δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο περιορισμός των ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια σε σπίτια (από 20 θα γίνει 10) με ισχύ από την Πέμπτη, γιορτή των Θεοφανίων. Επανέρχεται και το μέτρο των περιορισμών στα άτομα που θα δικαιούνται να βρίσκονται στις εκκλησίες (αναλόγως της χωρητικότητας του κάθε ναού), ενώ μέχρι αργά ψες δεν είχε οριστικοποιηθεί το καθεστώς που θα διέπει την εστίαση.

Χωρίς αμφιβολία θα τεθούν περιορισμοί αλλά γίνεται συζήτηση κατά πόσον θα υπάρξει οροφή στη χωρητικότητα ανά υποστατικό ή ανά τραπέζι. Περαιτέρω μείωση των ατόμων αναμένεται ότι θα αποφασιστεί για γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ειδικά για τα Θεοφάνια δεν θα υπάρξει απαγόρευση της τέλεσης του καθαγιασμού των υδάτων, αφού θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, θα τεθούν περιορισμοί και αυστηρά πρωτόκολλα. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα είναι το γεγονός ότι όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί την Πέμπτη στη Θεία λειτουργία για τα Θεοφάνια, στην Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα. Ακολούθως θα παραστεί στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, που θα γίνει στο λιμανάκι της Λάρνακας.

Αποδέσμευση επαφών με rapid, χάος με τα PCR

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα του εντοπισμού των στενών επαφών ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά αφού εδώ και δύο περίπου βδομάδες η διαδικασία της ιχνηλάτησης ουσιαστικά έχει ανασταλεί. Ο μεγάλος αριθμός των λοιμώξεων έχει παραλύσει το σύστημα και επιπλέον, δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των επαφών με μοριακό τεστ PCR. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης μελετάται το ενδεχόμενο η αποδέσμευση των στενών επαφών μετά από τον περιορισμό να γίνεται κατόπιν δύο rapid test. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η παλιά πρόταση που προβλέπει όπως στους ανεμβολίαστους που δηλώνονται ως στενές επαφές χορηγείται υποχρεωτική άδεια άνευ απολαβών από την εργασία τους. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει από το Υπουργικό. Προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες που εξαιρούνται από την τηλεργασία. Γίνεται σκέψη για επανεξέταση του καταλόγου των ουσιωδών υπηρεσιών για μείωση του αριθμού των εργαζομένων που επηρεάζονται, ώστε το μέτρο να έχει αποτέλεσμα. Προβληματισμό προκαλούν και τα αυξημένα περιστατικά σε οίκους ευγηρίας και μάλιστα η αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία. Από τα προκαταρκτικά στοιχεία προκύπτει ότι πρόκειται για ενοίκους γηροκομείων που επισκέφθηκαν συγγενικά τους πρόσωπα εκτός της δομής.

Επίδειξη ταυτότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενο επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας μαζί με το Safe pass, όταν και όπου ζητηθεί από τους ελέγχους. Και αυτό, διότι τόσο η επιστημονική ομάδα, όσο και παράγοντες του Προεδρικού, διαπίστωσαν πως δεν είναι λίγοι οι πολίτες που επιδεικνύουν πλαστό safe pass ή κάποιου άλλου προσωπου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top