Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Φώτα με λιγότερα άτομα σε σπίτια, εκκλησίες, εστίαση- Επίδειξη ταυτότητας με το Safe pass-Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

05.01.2022
06:54
Κορωνοϊός

Κλείδωσαν κατά πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα που θα αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου και εάν δεν υπάρξει ανατροπή τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου αλλά μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποχρεούνται να κάνουν συχνά rapid test. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρούν ότι το κλείσιμο των σχολείων με ανοιχτή την οικονομική δραστηριότητα δεν έχει κανένα νόημα.

Από τη σύσκεψη στο Προεδρικό προκύπτει επίσης ότι δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο περιορισμός των ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια σε σπίτια (από 20 θα γίνει 10) με ισχύ από την Πέμπτη, γιορτή των Θεοφανίων. Επανέρχεται και το μέτρο των περιορισμών στα άτομα που θα δικαιούνται να βρίσκονται στις εκκλησίες (αναλόγως της χωρητικότητας του κάθε ναού), ενώ μέχρι αργά ψες δεν είχε οριστικοποιηθεί το καθεστώς που θα διέπει την εστίαση.

Χωρίς αμφιβολία θα τεθούν περιορισμοί αλλά γίνεται συζήτηση κατά πόσον θα υπάρξει οροφή στη χωρητικότητα ανά υποστατικό ή ανά τραπέζι. Περαιτέρω μείωση των ατόμων αναμένεται ότι θα αποφασιστεί για γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ειδικά για τα Θεοφάνια δεν θα υπάρξει απαγόρευση της τέλεσης του καθαγιασμού των υδάτων, αφού θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, θα τεθούν περιορισμοί και αυστηρά πρωτόκολλα. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα είναι το γεγονός ότι όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί την Πέμπτη στη Θεία λειτουργία για τα Θεοφάνια, στην Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα. Ακολούθως θα παραστεί στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, που θα γίνει στο λιμανάκι της Λάρνακας.

Αποδέσμευση επαφών με rapid, χάος με τα PCR

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα του εντοπισμού των στενών επαφών ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά αφού εδώ και δύο περίπου βδομάδες η διαδικασία της ιχνηλάτησης ουσιαστικά έχει ανασταλεί. Ο μεγάλος αριθμός των λοιμώξεων έχει παραλύσει το σύστημα και επιπλέον, δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των επαφών με μοριακό τεστ PCR. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης μελετάται το ενδεχόμενο η αποδέσμευση των στενών επαφών μετά από τον περιορισμό να γίνεται κατόπιν δύο rapid test. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η παλιά πρόταση που προβλέπει όπως στους ανεμβολίαστους που δηλώνονται ως στενές επαφές χορηγείται υποχρεωτική άδεια άνευ απολαβών από την εργασία τους. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει από το Υπουργικό. Προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες που εξαιρούνται από την τηλεργασία. Γίνεται σκέψη για επανεξέταση του καταλόγου των ουσιωδών υπηρεσιών για μείωση του αριθμού των εργαζομένων που επηρεάζονται, ώστε το μέτρο να έχει αποτέλεσμα. Προβληματισμό προκαλούν και τα αυξημένα περιστατικά σε οίκους ευγηρίας και μάλιστα η αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία. Από τα προκαταρκτικά στοιχεία προκύπτει ότι πρόκειται για ενοίκους γηροκομείων που επισκέφθηκαν συγγενικά τους πρόσωπα εκτός της δομής.

Επίδειξη ταυτότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενο επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας μαζί με το Safe pass, όταν και όπου ζητηθεί από τους ελέγχους. Και αυτό, διότι τόσο η επιστημονική ομάδα, όσο και παράγοντες του Προεδρικού, διαπίστωσαν πως δεν είναι λίγοι οι πολίτες που επιδεικνύουν πλαστό safe pass ή κάποιου άλλου προσωπου.