ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΕΜΑ: Λιγότερα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη δεύτερη δόση AstraZeneca σε σχέση με την πρώτη

ΕΜΑ: Λιγότερα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη δεύτερη δόση AstraZeneca σε σχέση με την πρώτη

Λιγότερα περιστατικά θρομβώσεων καταγράφηκαν μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Vaxzevria της AstraZeneca, σύμφωνα με ευρήματα τα οποία η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης - αξιολόγησης κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εισηγείται να προστεθούν στις πληροφορίες προϊόντος, σύμφωνα με ανακοίνωση την Παρασκευή.

 
Όπως αναφέρεται, η PRAC έκρινε στη βάση συγκεντρωτικών στοιχείων πως η πλειοψηφία των πιθανών περιστατικών θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία» (thrombosis with thrombocytopenia syndrome - TTS) καταγράφηκαν μετά την πρώτη δόση και αρκετά λιγότερα μετά τη δεύτερη δόση.
 
Συγκεκριμένα, από τα 1809 περιστατικά που καταγράφηκαν παγκόσμια, 1643 καταγράφηκαν μετά την πρώτη δόση και 166 μετά τη δεύτερη.
 
Όπως προστίθεται, βάσει των σημερινών δεδομένων αντενδείκνυται η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα που παρουσίασαν TTS μετά την πρώτη δόση.
 
Επίσης, η PRAC συστήνει όπως περιληφθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο Vaxzevria και το εμβόλιο της Janssen προειδοποίηση για τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις εγκάρσιας μυελίτιδας (ΤΜ) μετά τον εμβολιασμό, για ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού.
 
Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της μίας ή και των δύο πλευρών του νωτιαίου μυελού. Μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, αισθητηριακά συμπτώματα (όπως μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, πόνο ή απώλεια της αίσθησης του πόνου) ή προβλήματα με τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.
 
Έπειτα από επιθεώρηση των διαθέσιμων στοιχείων παγκόσμια, η PRAC έκρινε πως αποτελεί λογική πιθανότητα να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των εμβολίων και της πάθησης, όμως τα οφέλη των εμβολίων παραμένουν μεγαλύτερα από τους κίνδυνους.
 
Ο ΕΜΑ καλεί τους επαγγελματίες υγείας να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και τα συμπτώματα της ΤΜ, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση, την υποστηρικτική φροντίδα και τη θεραπεία. Τα άτομα που λαμβάνουν οποιοδήποτε από αυτά τα εμβόλια συνιστάται να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα της πάθησης, προστίθεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top