ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταδίκη και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες - Παραβίασαν τη νομοθεσία για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία

Καταδίκη και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες - Παραβίασαν τη νομοθεσία για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία

Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών και Διευθυντών εταιρειών, που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριό Λεμεσού καταδίκασε μέσα στο 2021 τα ακόλουθα πρόσωπα:
1. Την εταιρεία «AH-ALKABUSINESSTRADINGLTD», που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, σε συνολικό πρόστιμο €4.400, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων και των περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης Ευθύνης Εργοδοτών Νόμων που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της καθώς και άλλα πρόσωπα:
(α) Παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών σε ύψος, όπως (α) χρησιμοποίηση ικριωμάτων ή κινητών εξέδρων εργασίας ή/και (β) ζωνών ασφαλείας με ιμάντες ασφαλείας επαρκούς αντοχής με μηχανισμό κατά των πτώσεων ή/και συσκευή απορρόφησης ενέργειας, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να πέσει από ύψος 10 μέτρων περίπου και να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του.
(β) Παράλειψη καθορισμού προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που έπρεπε να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων και ειδικά για τις εργασίες σε ύψος που αφορούσαν την επιδιόρθωση μπαλκονιών.
(γ) Παράλειψη διασφάλισης της εκπόνησης του σχεδίου ασφάλειας και υγείας, ώστε σ’ αυτό να καθορίζονται οι κανόνες ασφάλειας του εργοταξίου και τα ειδικά μέτρα για τις εργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των προσώπων στην εργασία, πριν από την έναρξή τους.
(δ) Παράλειψη παροχής επιτήρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών επιδιόρθωσης μπαλκονιού.
(ε) Παράλειψη ασφάλισης με οποιοδήποτε ασφαλιστή έναντι της ευθύνης της για ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια σε κάθε εργοδοτούμενό της.

2. Την εταιρεία «ΠΡΑΣΤΙΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας μαρμάρων, γρανιτών και κεραμικών, σε συνολικό πρόστιμο €12.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό και θάνατο εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της, καθώς και άλλα πρόσωπα:
(α) Παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων, όπως χρησιμοποίηση ειδικών βάθρων (εξέδρας, stand) αποθήκευσης των μαρμάρινων πλακών, τα οποία να διαθέτουν στηρίγματα συγκράτησης των πλακών, με αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία μεταφοράς κεραμικής πλάκας από τον χώρο αποθήκευσης στον χώρο επεξεργασίας, να μετακινηθεί δέσμη κεραμικών πλακών και να καταπλακώσει εργοδοτούμενό της με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του και τον θάνατό του.
(β) Παράλειψη καθορισμού των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων και ειδικά των εργασιών που αφορούσαν τη μεταφορά (φόρτωση / εκφόρτωση) κεραμικών πλακών (φορτίων μεγάλου βάρους).
3. Έναν διευθυντή σε συνολικό πρόστιμο €4.000, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
4. Έναν διευθυντή σε φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή, για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top