ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει τα ΜΟΕ ο Τατάρ προτού τα ακούσει- Μήνυμα Αναστασιάδη στον Μπάιτεν για Αμμόχωστο

Απορρίπτει τα ΜΟΕ ο Τατάρ προτού τα ακούσει- Μήνυμα Αναστασιάδη στον Μπάιτεν για Αμμόχωστο

Χωρίς καν να έχει ενώπιόν του την ολοκληρωμένη πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντά αρνητικά και επαναλαμβάνει τη θέση για κυριαρχική ισότητα, βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της σύστασης διμερούς μηχανισμού για συναπόφαση και συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Η αρνητική απάντηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς διατυπώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί πρόθεσης του Προέδρου Αναστασιάδη να καταθέσει συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πρώτο εκείνο του ανοίγματος του αεροδρομίου Τύμπου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και την απόδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη. Η τουρκοκυπριακή πλευρά αναφέρεται σε «μη υλοποιήσιμα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων στη διεθνή κοινότητα, ώστε «να αποκρυφθούν οι αδιάλλακτες συμπεριφορές και να αναγκαστεί ο τουρκοκυπριακός λαός να ανταλλάξει την κυριαρχία του με οικονομικές απάτες».

Σύμφωνα με τον Τατάρ η πρόθεση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να εισηγηθεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης γίνεται σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο θέμα του αγωγού EastMed. «Τα βήματα που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους μόνο εάν ληφθούν στη βάση ρεαλιστικών προτάσεων, που παρέχουν ίσα οφέλη και στις δύο πλευρές και δεν παραπέμπουν σε άσκηση κυριαρχίας της μιας πλευράς επί της άλλης», αναφέρει το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη και ισχυρίζεται ότι σκοπός της Ελληνοκυπριακής πλευράς η δημιουργία εντυπώσεων διεθνώς, ειδικότερα στην ΕΕ».

Εμμονή σε κυριαρχική ισότητα

Ο Ερσίν Τατάρ επαναφέρει την πρόταση της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς για τη σύσταση ενιαίου μηχανισμού όπου τα δύο μέρη θα αποφασίσουν μαζί για την εξόρυξη και οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. «Αυτό θα αποτελέσει ένα πραγματικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα άλλαζε τα δεδομένα», υποστηρίζει ο Τατάρ υποδεικνύοντας ότι ο ενιαίος αυτός μηχανισμός θα μπορούσε να συσταθεί στη βάση της ισότητας των δύο πλευρών. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εξίσου κυριαρχικά ισότιμη με την ελληνοκυπριακή» αναφέρει και εμφανίζεται έτοιμη να εφαρμόσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «με βάση τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα και τη συναίνεση των δύο μερών προς αυτή την κατεύθυνση».

Λευκωσία καλεί Ουάσιγκτον

Η στάση του Ερσίν Τατάρ παρότι αναμενόμενη, προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή φόρα για να προωθήσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να καταστήσει σαφή τη θέση της ότι παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου και στην αναζήτηση λύσης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμηνύει προς τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και σε όλα τα κέντρα που μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους, ότι θέλει να αξιοποιήσει το εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος της θητείας του προς την κατεύθυνση της λύσης. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει προσωπικά στον επικεφαλής του Στέιντ Ντιπάρντμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στη συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Κασουλίδης θα μεταφέρει μέσω του κ. Μπλίνκεν μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζό Μπάιτεν, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό. Μάλιστα, όταν ήρθε στην Κύπρο τον Μάιο του 2014, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί διακυβέρνησης Ομπάμα, κατέβαλε προσπάθειες για το Βαρώσι, οι οποίες προσέκρουσαν στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Η Λευκωσία θεωρεί ότι μια θετική εξέλιξη στην Αμμόχωστο θα αναζωπυρώσει τις ελπίδες για λύση στο Κυπριακό σε επίπεδο κοινωνίας και θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης σε επίπεδο ηγεσίας. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε θετική προσέγγιση από την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο οι δραματικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση καθιστούν τη συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top