ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεμάτος αγκάθια ο δρόμος Αβέρωφ προς το 2023- Θέλει συμμάχους και όχι αντιπάλους εκ των έσω

Γεμάτος αγκάθια ο δρόμος Αβέρωφ προς το 2023- Θέλει συμμάχους και όχι αντιπάλους εκ των έσω

Επιδέξιους χειρισμούς και μαεστρικές κινήσεις θα απαιτήσει η πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ενόψει των προεδρικών του 2023, αφού το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο. Το πρόβλημα για τον ΔΗΣΥ δεν είναι ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς πολιτικούς συμμάχους αλλά το ότι διατρέχει τον κίνδυνο να αναμετρηθεί με δικά του πολιτικά παιδιά, όπως είναι οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Παμπορίδης. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ό,τι χειρότερο για την κυβερνητική παράταξη αλλά και για την κυβέρνηση, για προφανείς λόγους.

Χριστοδουλίδης σε τροχιά υποψηφιότητας

Για την ώρα το σκηνικό παραμένει ρευστό. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ακόμη δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του αλλά η περιρρέουσα τον θέλει να εργάζεται με την προοπτική ότι θα είναι υποψήφιος. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε ο ΔΗΣΥ θα κληθεί να διαφυλάξει την μάξιμουμ συσπείρωση. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφική για την υποψηφιότητα Αβέρωφ γι᾽αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η αποδόμηση του τέως υπουργού στα μάτια των συναγερμικών ψηφοφόρων, σε περίπτωση βεβαίως που αποφασίσει να είναι υποψήφιος. Αυτό ήδη άρχισε να γίνεται αλλά σε πολύ μικρό βαθμό.

Η αποστολή αυτή είναι πολύ δύσκολη και κρύβει παγίδες για τον ΔΗΣΥ. Κάθε επίκριση σε βάρος του πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ή τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική θα συνιστά μομφή και κατά της κυβέρνησης και προσωπικώς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεπώς, η αποδόμησή του θα εστιαστεί σε θέματα οικονομίας και διαχείρισης άλλων θεμάτων εσωτερικής πολιτικής, με διττό στόχο: Aφενός να εκτεθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης λόγω έλλειψη εμπειρίας και αφετέρου για να αναδειχθεί η πολυετής προϋπηρεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ακριβώς, όπως φάνηκε και στο φιλμάκι με το οποίο εξήγγειλε ότι θα είναι υποψήφιος, θα επενδύσει στην εμπειρία και τη γνώση, στοιχεία που θα του επιτρέψουν να καλλιεργήσει το προφίλ του ηγέτη που είναι φορέας σταθερότητας και σιγουριάς, κόντρα στους αυτοσχεδιασμούς. Για την αποδόμηση του Χριστοδουλίδη ο ΔΗΣΥ είναι βέβαιο ότι θα επενδύσει στον κομματικό πατριωτισμό και θα επισείσει τον μπαμπούλα επιστροφής του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

Το ακραίο σενάριο Παμπορίδη

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο πολύπλοκα και εξαιρετικά δύσκολα για τον ΔΗΣΥ σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το όντως ακραίο σενάριο υποψηφιότητας Παμπορίδη με τη στήριξη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί στην πολύ δύσκολη αποστολή αποδόμησης δύο πολιτικών που προέρχονται από το δικό του χώρο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μπαμπούλας του ΑΚΕΛ δεν θα είναι ταυτισμένος με τον Χριστοδουλίδη αλλά με τον Γιώργο Παμπορίδη. Και σε αυτή την περίπτωση ο ΔΗΣΥ θα καταφύγει στην επίκληση του κομματικού πατριωτισμού αλλά το ζητούμενο είναι ο βαθμός συσπείρωσης που θα επιτευχθεί.

Το 2018 ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τις εκλογές μόνο με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και της ομάδας Καρογιάν που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ, δηλαδή τη σημερινή ΔΗΠΑ. Τα δεδομένα όμως του 2018 διαφέρουν πολύ από τα σημερινά και σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις τις αντιπολίτευσης. Εάν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μπορέσουν να συνεργαστούν τότε θα πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με το 2018. Επίσης τότε ο μηχανισμός του ΔΗΣΥ και το τελευταίο στέλεχος εργάστηκαν για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί τώρα σε περίπτωση που ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει απέναντί του τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή τον Γιώργο Παμπορίδη, ή και τους δύο μαζί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονταιΣε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top