Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Γεμάτος αγκάθια ο δρόμος Αβέρωφ προς το 2023- Θέλει συμμάχους και όχι αντιπάλους εκ των έσω

30.01.2022
08:41
Πολιτική

Επιδέξιους χειρισμούς και μαεστρικές κινήσεις θα απαιτήσει η πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ενόψει των προεδρικών του 2023, αφού το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο. Το πρόβλημα για τον ΔΗΣΥ δεν είναι ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς πολιτικούς συμμάχους αλλά το ότι διατρέχει τον κίνδυνο να αναμετρηθεί με δικά του πολιτικά παιδιά, όπως είναι οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Παμπορίδης. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ό,τι χειρότερο για την κυβερνητική παράταξη αλλά και για την κυβέρνηση, για προφανείς λόγους.

Χριστοδουλίδης σε τροχιά υποψηφιότητας

Για την ώρα το σκηνικό παραμένει ρευστό. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ακόμη δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του αλλά η περιρρέουσα τον θέλει να εργάζεται με την προοπτική ότι θα είναι υποψήφιος. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε ο ΔΗΣΥ θα κληθεί να διαφυλάξει την μάξιμουμ συσπείρωση. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφική για την υποψηφιότητα Αβέρωφ γι᾽αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η αποδόμηση του τέως υπουργού στα μάτια των συναγερμικών ψηφοφόρων, σε περίπτωση βεβαίως που αποφασίσει να είναι υποψήφιος. Αυτό ήδη άρχισε να γίνεται αλλά σε πολύ μικρό βαθμό.

Η αποστολή αυτή είναι πολύ δύσκολη και κρύβει παγίδες για τον ΔΗΣΥ. Κάθε επίκριση σε βάρος του πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ή τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική θα συνιστά μομφή και κατά της κυβέρνησης και προσωπικώς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεπώς, η αποδόμησή του θα εστιαστεί σε θέματα οικονομίας και διαχείρισης άλλων θεμάτων εσωτερικής πολιτικής, με διττό στόχο: Aφενός να εκτεθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης λόγω έλλειψη εμπειρίας και αφετέρου για να αναδειχθεί η πολυετής προϋπηρεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ακριβώς, όπως φάνηκε και στο φιλμάκι με το οποίο εξήγγειλε ότι θα είναι υποψήφιος, θα επενδύσει στην εμπειρία και τη γνώση, στοιχεία που θα του επιτρέψουν να καλλιεργήσει το προφίλ του ηγέτη που είναι φορέας σταθερότητας και σιγουριάς, κόντρα στους αυτοσχεδιασμούς. Για την αποδόμηση του Χριστοδουλίδη ο ΔΗΣΥ είναι βέβαιο ότι θα επενδύσει στον κομματικό πατριωτισμό και θα επισείσει τον μπαμπούλα επιστροφής του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

Το ακραίο σενάριο Παμπορίδη

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο πολύπλοκα και εξαιρετικά δύσκολα για τον ΔΗΣΥ σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το όντως ακραίο σενάριο υποψηφιότητας Παμπορίδη με τη στήριξη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί στην πολύ δύσκολη αποστολή αποδόμησης δύο πολιτικών που προέρχονται από το δικό του χώρο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μπαμπούλας του ΑΚΕΛ δεν θα είναι ταυτισμένος με τον Χριστοδουλίδη αλλά με τον Γιώργο Παμπορίδη. Και σε αυτή την περίπτωση ο ΔΗΣΥ θα καταφύγει στην επίκληση του κομματικού πατριωτισμού αλλά το ζητούμενο είναι ο βαθμός συσπείρωσης που θα επιτευχθεί.

Το 2018 ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τις εκλογές μόνο με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και της ομάδας Καρογιάν που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ, δηλαδή τη σημερινή ΔΗΠΑ. Τα δεδομένα όμως του 2018 διαφέρουν πολύ από τα σημερινά και σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις τις αντιπολίτευσης. Εάν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μπορέσουν να συνεργαστούν τότε θα πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με το 2018. Επίσης τότε ο μηχανισμός του ΔΗΣΥ και το τελευταίο στέλεχος εργάστηκαν για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί τώρα σε περίπτωση που ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει απέναντί του τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή τον Γιώργο Παμπορίδη, ή και τους δύο μαζί.