ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριο Νάβα: Ίσες οι δύο κοινότητες - Κατατέθηκε η πρώτη αίτηση τ/κ παραγωγού χαλλουμιού

Μάριο Νάβα: Ίσες οι δύο κοινότητες - Κατατέθηκε η πρώτη αίτηση τ/κ παραγωγού χαλλουμιού

Η λύση δυο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, αφού δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες που έγιναν στη βάση αυτού, καθώς επίσης και με τις προσπάθειες δεκάδων χρόνων, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μάριο Νάβα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες, ο κ. Νάβα αναφερόμενος στο θέμα της ισότητας, είπε ότι με βάση τους δείκτες των ΗΕ, οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι ίσες και με βάση τα προβλεπόμενα, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο βασίζεται στην αρχή της πολιτικής ισότητας.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι περιορισμένες οι προσδοκίες που υπάρχουν όσον αφορά στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών με βάση το πλαίσιο των ΗΕ, πρόσθεσε λέγοντας ότι θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. «Θεωρώ ότι και οι δύο κοινότητες θα πρέπει να επιδείξουν αρκετή ελαστικότητα προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε.

Ο κ. Νάβα δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ συνεχίζει να παραμένει δεσμευμένη όσον αφορά στις προσπάθειες για επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό που να είναι εντός του πλαισίου των ΗΕ και στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να διασφαλίζει την πολιτική ισότητα και να συνάδει πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Σε ερώτηση κατά πόσον θεωρεί ότι είναι επαρκής η στήριξη που παρείχε η ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Μάριο Νάβα εξήγησε ότι η ΕΕ έχει διαχωρίσει κονδύλι ύψους 15 εκ ευρώ προκειμένου να στηρίξει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι από αυτά τα 15 εκατομμύρια, τα 5 εκατομμύρια διατέθηκαν για αγορά ιατρικών αναλώσιμων και για τεχνική στήριξη. Επιπλέον, όπως ανέφερε, η ΕΕ παραχώρησε επίσης τον Σεπτέμβριο του 2020 κονδύλι ύψους 10 εκ. ευρώ για στήριξη των διαφόρων επιχειρήσεων στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα που πλήγηκαν από την πανδημία.

Αναφερόμενος στο θέμα του χαλλουμιού, ανακοίνωσε ότι την περασμένη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, έγινε η πρώτη αίτηση από Τουρκοκύπριο παραγωγό μέσω του γραφείου Veritaş, που αποτελεί τον αρμόδιο οργανισμό για τη διεξαγωγή ελέγχου και την πιστοποίηση της καταλληλότητας της παραγωγής του χαλουμιού, προκειμένου να γίνει εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. «Αυτό το βήμα, είναι ένα πολύ σημαντικό», είπε.

Οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί, είπε, θα μπορούν να διαθέτουν στις Ευρωπαϊκές αγορές τα δικά τους προϊόντα μέσω της Πράσινης Γραμμής, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ελέγχων και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top