ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Χριστίνα Γιαννάκη: «Μόνο με συλλογική δράση αντιμετωπίζονται οι πανδημίες» - Η Κύπρος δώρισε 195.300 δόσεις εμβολίου σε άλλες χώρες

Χριστίνα Γιαννάκη: «Μόνο με συλλογική δράση αντιμετωπίζονται οι πανδημίες» - Η Κύπρος δώρισε 195.300 δόσεις εμβολίου σε άλλες χώρες

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη εκπροσώπησε τον Υπουργό Υγείας σε διάσκεψη στη Λυών στις 9 Φεβρουαρίου 2022, στην οποία προσκλήθηκαν οι Υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ, υπό τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στην προώθηση των δράσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην παγκόσμια υγεία, η Δρ Γιαννάκη δήλωσε πως η πανδημία της νόσου COVID-19 κατέδειξε ορισμένους περιορισμούς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική δημόσιας υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και πως καθημερινά γίνεται πιο προφανές ότι η σημερινή, καθώς και μελλοντικές πανδημίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συλλογική δράση.

Η Δρ Γιαννάκη πρόσθεσε πως οι πρόσφατες παραλλαγές του Covid, έδειξαν την αξία του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η Κύπρος συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η μεθοδολογία σχετικά με τη διεθνή ανταπόκριση για την παράδοση εμβολίων και άλλων ιατρικών προμηθειών, καθώς είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί καθολική, δίκαιη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα.

Η Κύπρος, δήλωσε, έχει ήδη δωρίσει συνολική ποσότητα 195.300 δόσεων εμβολίου στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Αίγυπτο μέσω του μηχανισμού COVAX, καθώς και μέσω διμερών επαφών.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει την άποψη πως χρειάζεται για το θέμα κοινή, επαρκής, δίκαιη πολυμερής προσέγγιση που να παράγει αποτελέσματα και να εξυπηρετεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα συμφέροντα και αξίες άλλων εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να επιδιώξει την προσέγγιση αυτή παραμένοντας παράλληλα ευέλικτη και πιστή στις αρχές της. Ανέφερε πως σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ και άλλους θεσμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις συμμαχίες με τρίτες χώρες με σκοπό την επιδίωξη της πιο πάνω πολιτικής.

Η Δρ Γιαννάκη ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συστηματική δέσμευσή της στο πλαίσιο των πολυμερών ταμείων, αναδεικνύεται ως ηγέτης στην Παγκόσμια Υγεία, προωθώντας και προστατεύοντας βασικές παγκόσμιες αρχές όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η πολυμερής σχέση, η συνεργασία και η δικαιοσύνη.

Η Δρ Γιαννάκη δήλωσε πως η ενισχυμένη πολυμέρεια και η διεθνής αλληλεγγύη αποτελούν βασικά στοιχεία για την υπέρβαση της παρούσας αλλά και των μελλοντικών κρίσεων της δημόσιας υγείας. Τόνισε την ανάγκη επαναξιολόγησης της μεθοδολογίας για τη διεθνή ανταπόκριση, προσθέτοντας πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που θα ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κοινή Υπουργική Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας», Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, το Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Ghebreyesus και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Dr. Hans Kluge

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top