ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμος Δερύνειας: Τα τρία αναπτυξιακά έργα που αναβαθμίζουν την περιοχή

Δήμος Δερύνειας: Τα τρία αναπτυξιακά έργα που αναβαθμίζουν την περιοχή

Σε τρία αναπτυξιακά έργα αναμένεται να δαπανηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου Δερύνειας, που ανέρχεται στα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης.

Πρόσθεσε ότι «ο συνολικός αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Δήμου για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 5.760.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 εκατ. ευρώ αφορούν τα τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα. Τα τρία έργα αφορούν την έναρξη εργασιών για την επέκταση και αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς, την ανακαίνιση και βελτίωση κτιρίων του Συνεργατισμού και την Αίθουσα Πολιτισμού/Συνεδριακό Κέντρο».

Όσον αφορά το τέταρτο έργο, ο κ. Καραγιάννης διευκρίνισε ότι «αφορά το περιφερειακό κολυμβητήριο για το οποίο συμπεριλήφθηκε συμβολικό κονδύλι 50 χιλιάδων ευρώ, επειδή η υλοποίηση του εξαρτάται αποκλειστικά από την κυβέρνηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Δερύνειας εξήγησε πως «συνολικά 580 χιλιάδες ευρώ θα δοθούν για την επέκταση και αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς, με το ποσό να καλύπτει όλο το κόστος του έργου. Το έργο είναι ώριμο και αδειοδοτημένο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της παρέκκλισης από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ εκκρεμεί διαδικαστικά η έγκριση της χρηματοδότησης από το Μέτρο 7 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Οι εργασίες για το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2022, γι’αυτό άλλωστε, εξήγησε ο Δήμαρχος «έγινε η πρόβλεψη ολόκληρης της δαπάνης στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του έτους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «το μεγαλύτερο κονδύλι στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Δήμου αναμένεται να δοθεί για την κατασκευή της Αίθουσας Πολιτισμού και ανέρχεται στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο είναι ώριμο και απομένει η έγκριση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση».

Ανέφερε επίσης ότι «ο Δήμος Δερύνειας ενημέρωσε ήδη τους αρμόδιους φορείς ότι μπορεί να καλύψει περίπου τα δύο τρία της δαπάνης αλλά το υπόλοιπο ποσό πρέπει να δοθεί από το κράτος, είτε με εθνικούς είτε με ευρωπαϊκούς πόρους, θέμα για το οποίο έχουν ήδη γίνει διαβήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά το περιφερειακό κολυμβητήριο ο Άντρος Καραγιάννης είπε πως απέστειλε «στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο επιστολές για το συγκεκριμένο θέμα μέσα σε εννέα μήνες και αναμένουμε απάντηση. Το αίτημα για δημιουργία κολυμβητηρίου εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια, αφού η Κυβέρνηση ζητεί όπως καταβάλει ο Δήμος το κόστος της μελέτης που ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ η θέση της Δερύνειας είναι πως αυτό πρέπει να καταβληθεί από το κράτος, αφού το έργο είναι περιφερειακό για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «ποσό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ αφορούν την ανακαίνιση και βελτίωση κτιρίων του πρώην Συνεργατισμού, αφού ο Δήμος Δερύνειας εξασφάλισε τη χρήση των ακινήτων με συμφωνία με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα ακίνητα, η οποία προβλέπει μίσθωση για 20 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης. Τέσσερα υποστατικά με τους χώρους στάθμευσης τους, δηλαδή η πρώην υπεραγορά, η τράπεζα, η αποθήκη υλικών οικοδομής και το κατάστημα ένδυσης, ανακαινίστηκαν ή ανακαινίζονται για να εξυπηρετήσουν τους δημότες».

Όπως εξήγησε «μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, ο Αστυνομικός Σταθμός Δερύνειας στεγάστηκε στο πρώην οίκημα της Συνεργατικής Τράπεζας. Στο πρώην υποστατικό ειδών ένδυσης θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί πάνω από 17.000 τόμους βιβλίων, που αναμένεται να προσφέρει στο κοινό ευκαιρία για να δανειστεί βιβλία, να μελετήσει, να επιμορφωθεί και να προχωρήσει σε έρευνα».

Πρόσφατα, συνέχισε «ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της πρώην αποθήκης υλικών οικοδομής, στην οποία στεγάζεται το εργατικό προσωπικό και η υπηρεσία συντήρησης και καθαριότητας του Δήμου Δερύνειας, ενώ διπλανός χώρος έχει περιφραχθεί με στόχο οι δημότες αλλά και το συνεργείο πρασίνου και καθαριότητας του Δήμου να τοποθετούν κλαδέματα».

Όσον αφορά το τέταρτο ακίνητο που είναι η πρώην υπεραγορά «έδειξε ενδιαφέρον η νεολαία του Δήμου Δερύνειας προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πολυχώρο απασχόλησης των νέων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top